Tempietto di Sant’Andrea Rome

Het Tempietto di Sant’Andrea staat aan het begin van de Via Flaminia in Rome. Het tempeltje staat ook bekend als de Sant’Andrea del Vignola Kerk, naar de architect die het ontworpen heeft. Helaas is deze kerk vrijwel altijd gesloten.

Tempietto di Sant’Andrea Rome

Adre, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Flaminia 194/Via Luigi Canina – Rome. Telefoon: Niet bekend. Openingstijden: De kerk is enkel op zondagochtend voor de ochtendmis van 09.00 uur geopend. Toegang: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Tempietto di Sant'Andrea Rome
Tempietto di Sant’Andrea oftewel Sant’Andrea del Vignola Kerk

Het Tempietto di Sant’Andrea is in 1553 in opdracht van paus Julius III gebouwd. De architect was Jacopo Barozzi da Vignola, die samen met enige vakgenoten eveneens de leiding had over de gelijktijdig gebouwde Villa Giulia (nu de zetel van het Etruskische Museum van Rome).

De paus liet de kerk bouwen naar aanleiding van een gedane gelofte toen hij gespaard was gebleven tijdens de Plundering van Rome door de Landsknechten in 1527.

Tussen 1826 en 1830 werden de koepel en het interieur van de kerk door o.a. Giuseppe Valadier gerestaureerd. Valadier was in die tijd ook bezig met de herinrichting van het nabijgelegen Piazza del Popolo.

In 1950 is de kleurige vloer gerestaureerd.

Een restauratie in 1977, waarbij de koepel met brons bekleed werd, werd tegen het einde van de 20e eeuw weer ongedaan gemaakt.

Voor de façade is de grijsachtige marmersoort peperino gebruikt.

Tempietto di Sant’Andrea – Via Flaminia, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.