Tempietto del Bramante Rome

Het Tempietto del Bramante bevindt zich op de binnenlaats van de San Pietro in Montorio Kerk in het Trastevere district in Rome. Het wordt gerekend tot de meesterwerken van de Renaissance architectuur.

Tempietto di Bramante Rome

Nuttige informatie

Adres: Via Garibaldi, 33 – Roma. Telefoon: +39 06 5812806 (Accademia di Spagna). Openingstijden: Van 10.00 tot 18.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: Gratis.

Achtergrond

Tempietto del Bramante Rome
Tempietto del Bramante

Het tempeltje is in de 16e eeuw gebouwd. Het bestaat eigenlijk uit twee cylinders, waarvan de buitenste gevormd wordt door 16 zuilen. De centrale cylinder eindigt in een perfect half-ronde koepel, terwijl het hele bouwwerk op een aantal traptreden rust.

Bramante heeft zijn tempel in 1502 ontworpen, hoewel hij de opdracht ertoe al in 1497 had gekregen. Deze was gegeven door de Spaanse koning Ferdinando, naar aanleiding van een gedane belofte bij de dood van diens vroeg gestorven zoon Juan.

Bezienswaardigheden Tempietto di Bramante

Het was oorspronkelijk bedoeld als een martyrium als aandenken aan het feit dat Sint Pieter op deze plek de marteldood vond. Onder het ronde vloerplan is een crypte met een bord op de vloer dat het gat bedekt waar het kruis waaraan de heilige vastzat heeft in stond.

De zuilen die de buitenste ring van de tempel vormen worden bekroond met Dorische kapitelen, wat voor die tijd erg ongewoon was omdat men de voorkeur gaf aan Ionische of Korintische kapitelen.

Tempietto di Bramante, Roma


View Larger Map

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.