Tempel van Vespasianus en Titus Rome

Tempel van Vespasianus (links)

Hoewel de Tempel van Vespasianus en Titus in Rome eigenlijk aan beide keizers gewijd was, wordt hij over het algemeen Tempel van Vespasianus genoemd. De tempel staat aan de rand van het Forum Romanum.

Tempel van Vespasianus Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Tempio di Vespasiano is dat van het Forum Romanum. Openingstijden en Toegangsprijs. De Tempel van Vespasianus kan ook makkelijk bezichtig worden vanaf het uitkijkpunt achter het Palazzo Senatorio.

Geschiedenis Tempel van Vespasianus Rome

Tempel van Vespasianus en Titus Rome
De Tempel van Vespasianus en Titus met het Tabularium op de achtergrond.

De Tempel van Vespasianus staat aan de oostkant van het Forum, net voor de grote ondersteuningsmuur van het Tabularium.

De tempel was 33 meter lang en 22 meter breed en bestond uit een brede cel waar zes zuilen voor stonden. Nog eens twee zuilen stonden voor de zijkanten.

Binnen het momument stond een podium waarop standbeelden stonden van de twee vergoddelijkte keizers Vespasianus en Titus.

Titus was de zoon van Vespasianus. Aangezien men meteen na de dood van Vespasianus (79 na Chr.) met de bouw ervan begonnen was, en Titus twee jaar later stierf, is het aan te nemen dat de constructie voltooid werd door Domitianus, de andere zoon van de keizer.

Van de oorspronkelijke zuilen zijn er slechts drie overgebleven. Deze zijn iets meer dan 15 meter hoog en ondersteunen een fragment van een architraaf.

Hoofdgestel Tempel van Vespasianus Rome
Reconstructie van het hoofdgestel van de tempel.

Op de fries van deze architraaf zijn een aantal voorwerpen afgebeeld die bij offers gebruikt werden en een deel van een inscriptie. Aangezien de hele inscriptie genoteerd is in een soort van dagboek van een anonieme pelgrim uit Einsiedeln uit de 8e eeuw, heeft men kunnen afleiden dat het om de Tempel van Vespasianus en Titus gaat: Divo Vespasiano Augusto S.P.Q.R. Imp. Caes. Severus et Antoninus Pii Felices Aug. Restituer.

De door Septimius Severus en Caracalla beschreven restauratie was waarschijnlijk niet erg omvangrijk aangezien wat er nog overgebleven is van de tempel allemaal uit de tijd van de oorspronkelijke constructie stamt.

In het Tabularium is een reconstructie van het hoofdgestel te zien.

Fotogalerij Tempel van Vespasianus Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.