Tempel van Venus en Roma Rome

Vanaf 11 November 2010, na een restauratie die 26 jaar geduurd heeft, is de Tempel van Venus en Roma (Tempio di Venere e Roma) in het Forum Romanum weer voor het publiek te bezichtigen. Het was verreweg de grootste tempel in het Forum.

Weetjes Tempel van Venus en Roma Rome

Openingstijden en kosten

Het Forum Romanum is open van 8.30 tot 1 uur voor zonsondergang. De toegangsprijs is 16 Euro en dit is inclusief een bezoek aan het Colosseum en het Palatijn. De Roma Pass is geldig. Gedetailleerde informatie over openingstijden en toegangsprijs van het Palatijn, het Colosseum en het Forum Romanum.

Geschiedenis Tempel van Venus en Roma Rome

Tempel van Venus en Roma Rome
Tempel van Venus en Roma gezien vanaf het Colosseum

De Tempel van Venus en Roma is gebouwd tijdens de regeringsperiode van keizer Hadrianus en is ingewijd in het jaar 135. Onder de tempel bevinden zich de ruïnes van het atrium van de Domus Aurea van Keizer Nero.

Het was in dit atrium dat het kolossale 35 meter hoge bronzen standbeeld van Nero stond, waarnaar het Colosseum genoemd is. Toen Adrianus met de bouw van de tempel begon waren er 24 olifanten nodig om het standbeeld te verplaatsen.

De tempel staat op zo’n beetje het enige stuk van de Velia heuvel dat nog bestaat. De rest werd afgekalft bij de aanleg van de Via dell’Impero (wat nu de Via dei Fori Imperiali is).

De tempel was door de keizer zelf ontworpen. De beroemde architect Apollodorus van Damascus, die het project waagde te bekritiseren, bekocht dit met zijn leven.

Toen het heiligdom ingewijd werd was het nog niet voltooid. Dit zou 5 jaar later onder Antonino Pio gebeuren.

Vloerplan Tempel van Venus en Roma
Vloerplan van de Tempel van Venus en Roma

De tempel bestond uit twee cellen die met de rug naar elkaar gebouwd waren. De Godinnen Venus (godin van de liefde) en Roma (godin van de stad zelf) stonden ieder in een cel. Venus keek in de richting van het Colosseum, terwijl de blik van Roma gericht was op het Forum Romanum, waar zich in de tijden van het Romeinse Rijk het openbare leven van de stad afspeelde.

De huidige aanblik van de tempel is het resultaat van een in het jaar 307 in opdracht van Maxentius uitgevoerde restauratie als gevolg van een brand in 283.

De cel aan de Forum-zijde is het best bewaard gebleven en is nu geïncorporeerd in de Santa Francesca Romana Kerk (die dienst doet als Antiquarium van het Forum).

Overgebleven zijn een aantal porfieren zuilen langs de muren en de apsis, kleinere zuiltjes naast de nissen die ooit voor standbeelden bedoeld waren, delen van de polychrome vloer en het plafond.

Van de zuilen die langs de andere cel stonden is bijna niets meer te zien.

Wel zijn een aantal van de 44 granieten zuilen die om het heiligdom stonden weer langs het podium geplaatst.

Fotogalerij Venus en Roma Tempel Rome

Tempel van Venus en Roma, Forum Romanum, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.