Tempel van Veiovis Rome

Wanneer men vanaf het Forum Romanum richting het Capitool kijkt ziet men het Tabularium. De zuid-oostelijke hoek van dit gebouw wijkt enigszins terug, wat komt doordat zich daar de al eerder gebouwde Tempel van Veiovis bevond. De tempel werd in 1939 bij toeval gevonden toen men een gang onder het Piazza del Campidoglio wilde graven.

Tempel van Veiovis Rome

Tempel van Veiovis Rome
Tempel van Veiovis

De Tempel van Veiovis had een aparte vorm, aangezien de cel breder (15,50 meter) dan hij diep (8,90 meter) was. Dit was waarschijnlijk aan ruimtegebrek te wijten. Voor de tempel stond een pronaos met vier zuilen. De grond rondom de tempel was met travertijns marmer geplaveid.

De façade stond langs de straat die vanaf de Clivo Capitolino omhoog liep. Men moest een trap oplopen om bij de pronaos te komen.

Veiovis was een jonge Italische god van de onderwereld, enigszins vergelijkbaar met de latere Jupiter. Het standbeeld van de god kan men in de Galleria Lapidaria van de Capitolijnse Musea bezichtigen, alhoewel wel zonder hoofd en handen.

De Tempel is redelijk goed bewaard gebleven doordat hij zich onder het Palazzo Senatorio bevond. In de Romeinse tijd werd de ligging van het gebouw aangegeven als inter duos locos, wat inhield dat hij tussen twee heilige bossen op de twee heuvels van het Capitool stond. Hier zou ook het Asylum gestaan hebben, waar Romulus gastvrijheid geschonken zou hebben aan vluchtelingen uit andere plekken in Lazio om zo de nieuwe stad te stichten.

De tempel is gebouwd naar aanleiding van een door consul Lucio Furio Purpurione gedane gelofte gedurende de Slag om Cremona in 196 voor Christus. De inwijding, door Quinto Marcio Ralla, vond vier jaar later plaats.

De bouw cond in drie etappes plaats, waarvan de laatste, in het begin van de 1e eeuw voor Christus, samenviel met de constructie van het Tabularium.

Keizer Domitianus zou de tempel in de 1e eeuw na Christus restaureren. Hij liet marmeren pilaren toevoegen en de vloer en de muren van de cella met gekleurd marmer bekleden.

In de gang van het Tabularium kan men nog enige delen van de tempel bezichtigen.

Openingstijden

De openingstijden van wat er nog te zien is van de Tempel van Veiovis zijn die van de Capitolijnse Musea. Deze zijn elke dag van 09.30 tot 19.30 uur geopend. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten: 1 Januari, 1 Mei, 25 December.

Toegangsprijs

Wanneer er geen tentoonstelling aan de gang is is de entréeprijs van de Capitolijnse Musea 11,50 Euro (9,50 met korting). Residenten mogen op de eerste zondag van de maand gratis naar binnen. Wanneer er wel exposities zijn is er een toeslag, afhankelijk van de aard van deze tentoonstelling. De Capitolini Card is een combi-ticket voor de Capitolijnse Musea en de Centrale Montemartini. De prijs is 12,50 Euro (of 10,50 Euro met korting).

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Musei Capitolini is Piazza del Campidoglio, 1. Dichtstbijzijnde bushalte: Ara Coeli/Piazza Venezia (lijn 30, 51, 81, 83, 85, 87, 118, 130F, 160, 170, 628, C3, N9).

Tempel van Veiovis – Via di San Pietro in Carcere, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.