Tempel van Vesta Rome

De Tempel van Vesta vormde samen met het Huis van de Vestaalse Maagden de Atrium Vestae in het Forum Romanum in Rome. Het is hier dat de heilige vlam van Vesta brandend gehouden werd.

Weetjes Tempel van Vesta Rome

Adres, Openingsuren en Toegangsprijs

Het adres van de Tempel van Vesta is dat van het Forum Romanum, te weten Via della Salara Vecchia, 5/6. Voor openingstijden en de toegangsprijs voor deze en andere attrakties in het Forum Romanum zijn die van het Colosseum van toepassing.

Geschiedenis Tempel van Vesta Rome

Tempel van Vesta Rome
De Tempel van Vesta is één van de centraalste monumenten in het Forum Romanum

De Tempel van Vesta is een rond heiligdom uit de 4e eeuw, waar in de hoogtijdagen van het keizerrijk een ring van 20 geribbelde zuilen omheen stond. Het podium was gemaakt van cement, dat bedekt was met platen marmer.

Voordat de tempel gebouwd werd stonder een ander heiligdom op deze plek.

De belangrijkste taak van de Vestaalse Maagden, de enige vrouwelijke priesters in Rome, was de heilige vlam van Vesta, de Godin van de haard, aan de praat te houden, een taak die oorspronkelijk aan de dochters van de koning voorbehouden was. Deze vlam gold als symbool van de staat. Als ze doofde, wat makkelijk kon gebeuren, werd de op dat moment verantwoordelijke priesteres door de Pontifex Maximus gegeseld en weggestuurd.

Tempel van Vesta Rome
Tempel van Vesta

De maagden moesten van adellijke komaf zijn en werden tussen hun 6e en 10e levensjaar geselecteerd, waarna ze in het Huis van de Vestaalse Maagden kwamen te wonen.

Ze dienden dertig jaar. De eerste 10 jaar leerden ze hun plichten en hoe deze te uit te voeren. De laatste 10 jaar gebruikten ze om hun geleerde kennis door te geven en in de tussenliggende periode voerden de Vestaalse Maagden hun eigenlijke ambt uit.

Het was een goed verdienende en prestigieuze baan, al moesten ze er wel voor zorgen dat ze maagd bleven. In de loop der tijden werden 10 Vestaalse voormalige maagden levend begraven en 10 voor de Vestaalse ontmaagding verantwoordelijke mannen doodgegeseld.

Na hun ambtsperiode mochten ze doen wat ze wilden, ook trouwen, hoewel dit zelden voorkwam.

In het podium was een ruimte waar enkel de Maagden binnen mochten. Hier werden de heilige objekten bewaard die 0ver het lot van Rome beschikten en die door Enea uit Troje meegebracht waren.

Eén van deze objekten was het Palladium, een afgodsbeeldje van Pallas Athene. De Maagden werden geacht dit beeldje te bewaken, wat ze o.a. deden door het te vervangen door een replica toen ze vernamen dat Keizer Heliogabalus in de tempel in wilde breken om het beeldje te stelen.

Toen de brand van 64 de tempel en het huis van de maagden platlegde werden beide weer opgebouwd en het is uit deze tijd dat de bewaard gebleven ruïnes stammen.

Later, o.a. na weer een brand  in 191, vonden meer restauraties plaats, maar deze brachten geen ingrijpende wijzingen in de struktuur van het monument aan.

In 1930 vond een laatste restauratie plaats, waarbij originele fragmenten gebruikt werden, gecombineerd met stukken travertijns marmer.

Fotogalerij Tempel van Vesta Roma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *