Tempel van Saturnus Rome

Tempel van Saturnus Rome

De Tempel van Saturnus is een van de monumenten in het Forum Romanum in Rome. Dankzij de acht trots overeind staande granieten zuilen hoort het tot de meest opvallende gebouwen in dit Forum.

Tempel van Saturnus Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Voor praktische informatie over de Tempel van Saturnus en het Forum Romanum kunt U terecht bij de informatie over het Colosseum, aangezien het kaartje voor het Palatijn, het Forum en het Colosseum een drie-in-een is.

Geschiedenis Tempel van Saturnus Rome

Tempel van Saturnus Rome
Tempel van Saturnus

Met de bouw van de Tempel van Saturnus werd een begin gemaakt in de periode dat Rome nog door koningen geregeerd werd, maar de voltooing vond pas plaats in de beginjaren van de Republiek, waarschijnlijk in 498 voor Chr.

Lucio Munazio Planco betaalde een restauratie in 42 voor Chr. met het de oorlogsbuit van een oorlog in Syrië.

In 283, na een brand, volgde opnieuw een restauratie, ditmaal betaald door de Senaat.

Het resultaat van deze verbouwing is wat er nu nog te zien is van de Tempel van Saturnus, te weten acht granieten zuilen met Ionische kapitelen van wit marmer, een met palmbomen in reliëf versierd architraaf en de fronton, die gemaakt is door ouder materiaal opnieuw te gebruiken.

De inscriptie op de fries verwijst naar deze laatste restauratie door middel van de woorden Senatus Populusque Romanus Incendio Consumptum Restituit, oftewel “De Senaat en het Volk van Rome Restitueren het door de Brand Verwoeste”.

Het grote podium dat bekleed is met travertijns marmer stamt uit de eerdere restauratie, onder Munazio Planco. Hiervoor stond een vrijwel geheel ingestorte construktie waar de schatkist van het rijk bewaard werd, samen met wetteksten en andere belangrijke documenten.

Aan de oostkant ziet men talrijke gaten in de muur. Het is hier dat publieke documenten bevestigd werden.

Saturnus was de Romeinse God van de landbouw en werd verheerlijkt als vertegenwoordiger van de welvaart aangezien er tijdens zijn regering een mythische Gouden Tijd plaats gevonden had, zonder privé-bezit en dus zonder diefstal, oorlogen en slavernij. Saturnus was de Romeinse versie van de Griekse God Kronos, die door Zeus naar Italië verdreven was. Kronos hield zich verborgen in de regio rond Rome en was zo ook verantwoordelijk voor de naam Latium, een verbastering van het Latijnse woord voor verbergen, latere.

Elk jaar werd in de week tussen 17 en 23 December een feest ter ere van de godheid gehouden, dat Saturnalia genoemd werd. Slaven namen de plaatsen van hun meesters in en machtshebbers trokken burgerkledij aan. Alle openbare gebouwen waren een week lang gesloten en er kon geen oorlog uitgeroepen worden. Thuis wisselden mensen cadeautjes uit en speelden gezelschapsspelletjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.