Tempel van Romulus Rome

De Tempel van Romulus (Tempietto del Divo Romolo of Tempietto di Romolo) is een monument in het Forum Romanum in Rome. Het is nu geïncorporeerd in de Santi Cosma en Damiano Kerk.

Weetjes Tempel van Romulus Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Tempietto di Romolo is dat van het Forum Romanum. Openingsuren en entréeprijs zijn die van het Colosseum. Op de eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

Geschiedenis Tempel van Romulus Rome

Tempel van Romulus Rome
De Tempel van Romulus gezien vanaf het Palatijn.

De Tempel van Romulus hoort tot de best bewaarde gebouwen in het Forum. Het is niet, zals men zou denken, gewijd aan de stichter van Rome, maar aan Valerius Romulus, de zoon van Keizer Maxentius, die na zijn dood in 309 door zijn vader vergoddelijkt werd. Voorheen deed het dienst als vestibule tot de Tempio della Pace.

Een andere, tegenwoordig gangbare theorie is dat er helemaal geen Tempel van Romulus bestaan heeft en dat het tempeltje gewijd was aan de Penates, huisgoden die voor de dagelijkse behoeften zorg droegen.

Tempel van Romulus Rome (grondplan)
Het grondplan van de Tempel van Romulus

Het ronde tempeltje is geheel van baksteen gebouwd. In de concave façade (zie grondplan) bevinden zich vier nissen, waarin standbeelden stonden.

Naast het portaal staan twee porfieren zuilen met witte marmeren kapitelen en kroonlijst. Zelfs het slot van de originele deur werkt nog perfekt.

Het interieur van de tempel kan gezien worden vanaf een venster in de achterwand van de Santi Cosma en Damiano Kerk.

Apsiden aan weerszijden werden door twee zuilen van het centrale deel gescheiden.

Toen in de 6e eeuw de Biblioteca Pacis van de Vredestempel die tegen de achterzijde van de tempel aangebouwd was tot kerk omgebouwd werd, maakte men een opening tussen de twee gebouwen. De Tempel van Romulus werd hierdoor de atrium van deze kerk.

Na opgravingen in de 19e eeuw zijn de funderingen van de tempel aan het licht gekomen.

Fotogalerij Tempel van Romulus Rome

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *