Tempel van Concordia Rome

Van de aan de Godin van de Eendracht gewijde Tempel van Concordia in het Forum Romanum is helaas niet veel meer overgebleven.

Tempel van Concordia Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De ruïnes van de Tempel van de Eendracht bevinden zich in het Forum Romanum. De openingstijden zijn die van het Forum, het Palatijn en het Colosseum.

Geschiedenis Tempel van Concordia Rome

Forum Romanum Rome
De Tempel van Concordia bevindt zich op deze foto links van de drie zuilen van de Tempel van Vespasianus.

De Tempio della Concordia zou in 367 vòòr Chr, in opdracht van Marco Furio Camillo gebouwd zijn. Aanleiding was het einde van de strijd tussen de Patriciërs (de adelstand) en de Plebejers (het gewone volk) met de invoering van de Wetten van Licinius en Sextius, die er o.a. voor zorgden dat vanaf dat moment één van de twee consuls aan het hoofd van de staat een plebeio moest zijn.

Restauraties vonden plaats in 121 vòòr Chr. (gelijktijdig met de bouw van de Basilica Opimia) en rond het jaar 10 na Chr. Bij deze tweede verbouwing werd de tempel door de latere Keizer Tiberius als een soort van museum ingericht, met vooral Griekse kunstwerken.

De vorm waarin de Tempel van Concordia bewaard gebleven is is aan deze verbouwing te danken. Het gebouw was breder dan het diep was, wat te wijten was aan de geringe ruimte die men ter beschikking had. Deze ruimte omvatte wel de plek waar de ondertussen verwoeste Basilica Opimia gestaan had.

Tempel van Concordia Rome
Op deze plattegrond is aangegeven waar de Tempel van Concordia zich precies bevond.

De tempel zelf werd ingeleid door een pronaos met zes zuilen, en een brede trap. De zijkanten van de pronaos werden gekenmerkt door grote vensters.

Eris niet veel overgebleven van de tempel. Het podium en de drempel zijn nog te zien. Deze bestaat uit twee enorme blokken marmer waarin een caduceus gekerfd is. (Een caduceus was het symbool van de eenheid en bestond uit een stok met twee slangen eromheen gewonden en moet niet verward worden met de esculaap, die slechts één slang heeft.)

Een deel van het rijkelijk versierde hoofdgestel wordt in het Tabularium tentoongesteld, terwijl een kapiteel in het Antiquarium van het Forum te zien is.

Tempel van Concordia, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.