Tempel van Castor en Pollux Rome

De Tempel van Castor en Pollux wordt ook wel de Temple van de Dioscuri genoemd en bevindt zich in het Forum Romanum in Rome. Het is één van de opvallendste monumenten tussen de vele beroemde gebouwen die er te zien zijn.

Tempel van Castor en Pollux Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Forum Romanum is Via della Salara Vecchia, 5/6 – Rome. Metro: Colosseo (lijn B). Entrée en openingsuren Colosseum, Palatijn en Forum Romanum.

Geschiedenis Tempel van Castor en Pollux Rome

Tempel van Castor en Pollux Rome
Tempel van Castor en Pollux

De Tempel van Castor en Pollux is in 484 voor Chr. gebouwd. Wat nu nog te zien is, een deel van de kroonlijst en de drie ondersteunende zuilen, is echter het resultaat van een 16e eeuwse reconstructie.

De overgebleven zuilen zijn 12,5 meter hoog en staan op een basis die zelf ook al 7 meter hoog is, waardoor de Tempio di Castore e Polluce boven de meeste monumenten in het Forum uitsteekt.

Aanleiding tot de bouw van de tempel was een 15 jaar eerder gewonnen veldslag tegen de koningen van Tarquinia. Deze vond plaats bij het Meer van Regillus en Castor en Pollux waren daar uit het niets op hun witte hengsten opgedoken en hadden de oorlog voor de Romeinen gewonnen. Even later verschenen ze, wederom uit het niets, bij de Bron van JuturnaFonte di Giuturna) in het Forum Romanum, om de dorst van hun paarden te lessen en de Romeinse overwinning aan te kondigen. Koning Aulus Posumius beloofde vervolgens een tempel bouwen.

De drie overgebleven zuilen zijn overblijfselen van de laatste van de vele noodzakelijke verbouwingen waaraan de tempel onderhevig was. De latere Keizer Tiberius gaf de opdracht voor deze verbouwing na een brand in het jaar 12 voor Chr., maar de inwijding vond pas in het jaar 6 na Chr. plaats.

Het podium is afkomstig van een eerdere restauratie, in 117 vòòr Chr. Een van dit podium afkomstig blok marmer zou overigens hergebruikt voor de basis van het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius. De voorzijde van dit podium, dat men via twee trappen aan de zijkant kon bereiken, had waarschijnlijk een tribune.

Het Romeinse kantoor voor maten en gewichten was een tijdlang in het gebouw gehuisvestigd en er waren ook een soort winkeltjes die door bankiers gebruikt werden.

Bij de tempel groeide een laurierboom. Wie hier met de rechterhand een blad vanaf plukte zou rijk worden, wie dit met de linkerhand deed zou liefde en roem tegemoet kunnen zien.

Castor en Pollux

Hoewel Castor en Pollux, die ook bekend stonden als de Dioskouren, verschillende vaders hadden waren het wel tweelingen. Hun moeder was Leda. Leda deed het met de Koning van Sparta, die de vader was van Castor, en werd verkracht door Zeus, de vader van Pollux. Zeus had zich wel eerst in een zwaan veranderd en de broers werden dan ook uit een ei geboren.

Volgens de overlevering was Pollux onsterfelijk, maar zijn broer niet. Toen Castor stierf vroeg Pollux zijn vader hem ook onsterfelijk te maken. Zeus deed dit, maar ze moesten wel afwisselend een dag in de onderwereld en een dag op de Olympus doorbrengen. Dit ging niet lang goed en uiteindelijk werden ze als sterren aan de hemel geplaatst. (Het sterrenbeeld Tweelingen is naar Castor en Pollux genoemd.)

Tempel van Castor en Pollux, Forum Romanum, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.