Tempel van Caesar Rome

De Tempel van Caesar (in het Italiaans Tempio del Divo Giulio, oftewel de “Tempel van de Vergoddelijkte Julius”) is een tempel in het Forum Romanum in Rome.

Tempel van Caesar Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres, de openingstijden en de toegangsprijs zijn die van het Colosseum. Op de eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

Geschiedenis Tempel van Caesar Rome

Tempel van Caesar Rome
Tempel van Caesar

Na de moord op Julius Caesar werd zijn lichaam naar het Forum Romanum gebracht om daar gecremeerd te worden.

Eerst werd er enkel een marmeren zuil neergezet met de inscriptie “Voor de Vader van het Vaderland” (Parenti Patriae) erop, maar later werd deze weggehaald om vervangen te worden door de Tempel van de Vergoddelijkte Julius.

Dit was de eerste keer dat iemand in Rome na zijn dood een goddelijke status kreeg.

De tempel werd in opdracht van Augustus gebouwd. De inwijding was op 18 Augustus van het jaar 29 vòòr Chr.

Kroonlijsten van de Tempel van de Vergoddelijkte Julius
Kroonlijsten

Na de plunderingen die in de 15e eeuw plaats vonden zijn eigenlijk enkel een aantal blokken cement overeind blijven staan. De lacunes tussen deze blokken waren de belangrijkste delen, dus de zuil en de muren van het gebouw.

De voorkant van het podium bestaat uit een halve cirkel, waarbinnen nog een deel van een rond altaar te zien is. Dit staat waarschijnlijk op de plek waar Caesar gecremeerd was. Later werd deze halve cirkkel afgesloten door een rechte muur.

Aan de zijkant waren twee trappen die naar het podium leidden.

De tempel bestond waarschijnlijk uit een centrale cel die door zes zuilen voorafgegaan werd, met nog eens twee zuilen aan de zijkanten.

Middenin deze cel stond een standbeeld van de keizer zelf, met een ster boven zijn hoofd. Van afbeeldingen op oude munten uit die tijd weet men dat de fronton eveneens met een ster versierd was.

Rondom het gebouw stond een portico, die Porticus Iulia genoemd werd.

Aan de voorkant bevond zich één van de eretribunes van het Forum. De voorkant van deze tribune was versierd met scheepsboegen afkomstig van de vloot van Antonio en Cleopatra, die in 31 voor Chr. overwonnen was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.