Tempel van Minerva Medica Rome

De Tempel van Minerva Medica in Rome is een antieke Romeinse ruïne uit de 4e eeuw. De schoonheid van het gebouw wordt helaas enigszins tenietgedaan door de ietwat verwaarloosde buurt waar het zich bevindt en de met vuilnis bezaaide treinsporen die er langs lopen. Tijdens een restauratie die van 2012 tot 2015 duurde is de koepel van het monument in ere hersteld.

Tempel van Minerva Medica Rome

Nuttige informatie

Minerva Medica Tempel - Bezienswaardigheden wijk Esquilino
Tempel van Minerva Medica

Het adres van de tempel is Via Giolitti, snc – 00185 Rome. Openbaar vervoer: Trein: FC1 (Santa Bibbiana). Het monument kan gratis van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Tempel van Minerva Medica Rome
Tempel van Minerva Medica

De Minerva Medica Tempel is een enorme twaalfhoekige hal. De koepel heeft een diameter van 25 meter. De ronding is in het midden enigszins afgeplat. Er zijn 9 halfronde nissen en de ingang bevindt zich aan de noordkant (waar nu de Via Giolitti loopt).

In werkelijkheid was deze tempel helemaal geen tempel, maar een monumentale zaal, waaschijnlijk een in de 4e eeuw gebouwd nymphaeum, binnen een complex dat bekend stond als de Horti Liciniani. Waarschijnlijk wordt dit misverstand veroorzaakt doordat er elders in de wijk wel een aan Minerva Medica gewijde tempel stond.

De bekendste telg van het geslacht Licinius was overigens Keizer Gallienus. Op korte afstand van de tempel (in een zijsteegje van de Via Carlo Alberto) kan men een aan deze keizer gewijde boog zien.

Een nymphaeum was een aan nymfen gewijd heiligdom, dat in het Romeinse rijk vaak in parken gebouwd werd. De oorspronkelijke nymphaeums kwamen uit het oosten.

Verval van het monument

Tempel van Minerva Medica Rome
Een van de brede bogen die toegang tot de tempel gaven.

In de 5e eeuw werd de hele wijk Esquilino aan zijn lot overgelaten en het gebouw kende eenzelfde lot. Tot het midden van de 14e eeuw stond het vervolgens bekend als de Basilica Gai et Luci.

Gedurende de Renaissance werd het monument, en met name de koepel, vaak door architecten als Brunelleschi gebruikt als voorbeeld of inspiratie bij het ontwerpen van andere kerken.

In 1828 stortte het bovenste gedeelte van deze ronde koepel in als resultaat van de plunderingen van het bouwmateriaal voor nieuwe gebouwen. Het is dan ook slechts te danken aan tekeningen van artiesten als Giuliano da Sangallo, Baldassare Peruzzi en Palladio dat men zich ongeveer kan voorstellen hoe het er in werkelijkheid uitzag. Ook Maarten van Heemskerck(1534) en Bartholomeus Breenbergh (1627) maakten tekeningen van de tempel.

Tussen 1878 en 1879 werden er in de tempel een aantal beeldhouwwerken gevonden. Deze standbeelden, waaronder het beroemde “Zittende Meisje”, zijn nu te zien in de Centrale Montemartini.

Hoewel men er niet zeker van is is het waarschijnlijk dat de echte Tempel van Minerva Medica bij de huidige Via Carlo Botta stond. Toen de hele wijk tegen het einde van de 19e eeuw verbouwd werd, vond men bij opgravingen enkele favissae. Op één van deze ex-voto’s stond de naam Minerva.

Minerva Medica Tempel Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.