Stakingen Rome

Share the joy
  •  
  •  

Als je op vakantie naar Rome gaat loop je een redelijk grote kans dat je dit op een datum doet dat er een staking plaats vindt in de Eeuwige Stad. Dit gebeurt namelijk gemiddeld een keer of twee per maand en, in deze tijden van crisis, ontslagen en de buikriem aanhalen, waarschijnlijk nog wel vaker. Het Italiaanse woord voor staking is scioperò.

25 Oktober 2019 Staking Rome

De volgende staking in Rome is aangekondigd voor vrijdag 25 Oktober. Het is dit keer een algemene staking. Wat het openbaar vervoer betreft zal de staking de normale tijden aanhouden (zie beneden). Ook de vuilnisophaaldienst zal op deze dag staken.

Weetjes Stakingen Rome

Stakingen Rome
“Ik staak”, zegt de bus.

Over het algemeen is een staking in Rome een kleiner probleem dan je zou verwachten. Het centrum van de stad is erg compact is en je kunt vrijwel alle bezienswaardigheden te voet bereiken. Je hotel, hostel of bed and breakfast moet dan natuurlijk wel, net als onze Little Italy B&B, in dit centrum liggen.

Normaal gaan stakingen in Rome als volgt te werk: Om 8.30 beginnen ze en tot 17.00 uur zijn metro, tram en bus buiten werking. Van 17.00 tot 20.00 uur krijgen de mensen de mogelijkheid terug naar huis te keren. Van 20.00 uur tot 05.30 de volgende ochtend is er weer geen openbaar vervoer.

Stakingen duren vrijwel nooit meer dan een etmaal. Ze worden meestal (maar niet altijd) lang vantevoren aangekondigd. Ze worden ook vaak op het laatste moment uitgesteld of zelfs geheel afgelast.

Soms, maar eveneens niet altijd, rijden er gedurende de uren dat de staking plaats vindt toch wat bussen en metro’s. Deze zijn dan echter stampvol en vaak is is het dan toch prettiger maar even te lopen.

Bij de wet is vastgelegd dat de zogeheten Leonardo Express, de direkte verbinding tussen het vliegveld Fiumicino en het centrale station Roma Termini, niet mag staken. In geval deze toch niet rijdt, dient men voor een alternatief vervoermiddel naar Termini of terug naar de luchthaven te zorgen.

De verschillende  busmaatschappijen die voor direkte verbindingen zorgen tussen het vliegveld Ciampino en het centrum van Rome staken ook nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *