Sobieski Zaal Vaticaan Rome

De Sobieski Zaal is één van de secties in de Vaticaanse Musea in Rome. De zaal wordt gedomineerd door een schilderij van de Poolse kunstenaar Jean Matejko. Net als de andere schilderijen in deze zaal stamt het werk uit de 19e eeuw. De Sala dell’Immacolata bevindt zich in de Torre Borgia. Beide zalen bevinden zich tussen het Landkaartenmuseum en het Appartement van Julius II.

Sobieski Zaal Vaticaan Rome

Geschiedenis en beschrijving

Sala Sobieski - Vaticaanse Musea Rome
Sala Sobieski

De Sala Sobieski is genoemd naar het grote schilderij dat de overwinning van de Poolse koning Giovanni III Sobieski op de Turkse troepen toont. Deze veldslag vond in 1683 bij Wenen plaats.

Ook de andere schilderijen in de zaal stammen uit de 19e eeuw.

Hieronder zijn twee schilderijen van Cesare Fracassini, te weten “San Pietro Canisio met Ferdinand I van Habsburg” en de “Martelaars van Gorinchem” (1867).

De martelaars van Gorinchem waren een groep van 19 Nederlandse geestelijken, die op 9 Juli 1572 in Den Briel door een aantal militane Calvinisten opgehangen werden.

De Martelaars van Gorinchem, Fracassini, Vaticaanse Muse, Rome
“De Martelaars van Gorinchem”, Fracassini (1867)

Sala dell’Immacolata

Deze zaal wordt gekenmerkt door een grote vitrine. De boeken die erin tentoongesteld worden zijn eveneens in de 19e eeuw aan paus Pius IX gedoneerd. Ze zijn geschonken door koningen, bisschoppen en steden. De gelegenheid was het uitroepen van het Dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

De muren van de Sala dell’Immacolata zijn beschilderd met een fresco-cyclus die de “Onbevlekte Ontvanenis” als onderwerp heeft. De cyclus is tussen 1855 en 1864 door Francesco Podesti geschilderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.