Sint-Pietersplein Rome

Sint-Pietersplein Rome (Vaticaanstad)

Het Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro) is het enorme plein vòòr de Sint Pietersbasiliek in Rome. Het is vooral dankzij de machtige colonnade die het plein lijkt te omarmen één van de beroemdste en meest indrukwekkende pleinen ter wereld.

Sint-Pietersplein Rome

Adres en Openingstijden

Het adres van het Piazza San Pietro is (uiteraard) Piazza San Pietro – Città del Vaticano. Metro: Ottaviano (lijn A). Tram: 19. Bus: 23, 32, 34, 46, 81, 116, 590, 982, N5, N11. Het is de hele dag geopend. Toegang is gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Sint-Pietersplein Rome (Vaticaanstad)
Het Sint-Pietersplein

De door Gian Lorenzo Bernini ontworpen colonnade bestaat uit twee “armen” die het Sint Pieter’s Plein min of meer omhelzen. Er zijn 4 rijen Dorische zuilen van elk meer dan 20 meter hoog. Erbovenop staan 140 standbeelden van Christus en verschillende heiligen.

Het Sint Pietersplein is in tegenstelling tot wat men denkt niet rond, maar ellipsvormig (240 meter breed en 340 meter lang). Het is een eeuw later gebouwd dan de Sint-Pieter zelf (1656-1567).

Midden op het plein staat een obelisk die door Caligula in het jaar 37 vanuit Heliopolis in Egypte naar Rome verscheepd werd, om de renbaan van de keizer op te luisteren. Oorspronkelijk stond de obelisk (40 meter hoog en 340 ton zwaar) naast de sacristie op de privé-gronden van het Vaticaan, tot Paus Sixtus V het geval, op aanraden van de architect Domenico Fontana, naar het midden van het plein liet verplaatsen, een werk dat 6 dagen duurde en meer dan 100 man en 14 ossen van de straat hield.

Eeuwenlang dacht men dat de gouden bal bovenop de obelisk de as van Julius Caesar herbergde, maar deze bleek leeg te zijn toen men het tijdens de verhuizing controleerde. De bal werd verruild voor een ijzeren kruis, waarin, opnieuw naar men zegt, een splinter van het kruis waarop Jezus gekruisigd werd, verwerkt zit.

Er staan twee fonteinen op het Sint Pietersplein. De fontein links van de obelisk is ontworpen door Bernini. De andere, in 1614 gemaakt door Carlo Maderno, werd door Bernini zelf naar het Sint-Pietersplein overgebracht om het ontwerp in balans te krijgen.

Wanneer men op de platte stenen schijven tussen de fonteinen en de dichtstbijzijnde pilaren staat, lijken de pilaren opeens een rechte lijn te vormen.

Het gebouw rechts van de basiliek is het Palazzo Apostolico, waar de Paus woont en werkt. Vanaf hier spreekt hij iedere zondag wanneer hij zich in Rome bevindt de menigte toe. Indien dit het geval is wordt even voor 12 uur ’s middags een lange rood-gouden drapering uit het raam gehangen.

Piazza San Pietro – Vaticaanstad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.