Sint-Pietersplein Obelisk Rome of Vaticaanse Obelisk)

De obelisk die midden op het Sint-Pietersplein staat is vanuit Egypte naar Rome gebracht. Er zou ooit een bol op gestaan hebben, met de as van Julius Caesar erin. Het monument wordt ook wel Vaticaanse Obelisk genoemd.

Sint-Pietersplein Obelisk Rome

Geschiedenis en weetjes

Sint-Pietersplein Obelisk Rome
Top van de obelisk op het Sint-Pietersplein.

De obelisk zelf is meer dan 25 meter hoog. Wanneer men echter ook de basis en het kruis erbij telt komt men op meer dan 40 meter uit.

Hij is gemaakt van rood graniet en is in het jaar 37 vanuit Heliopolis naar Rome gebracht. Dit gebeurde in opdracht van Keizer Caligula, die er het Circus van Nero mee wilde verfraaien. Dit circus stond op de plek waar nu de sacristie van de kerk is.

In 1586 werd de obelisk, die meteen naast de oorspronkelijke Sint Pieter stond, door Domenico Fontana in opdracht van Paus Sixtus V naar zijn huidige plek midden op het plein verplaatst.

Er zijn symbolen die bij drie verschillende wapenschilden horen te zien op de obelisk. De vier leeuwen die de basis sieren verwijzen naar Sixtus V, terwijl de adelaars, eveneens op de basis, bij de Conti familie van Paus Innocent XIII horen. De heuvels en sterren verwijzen naar het wapenschild van de Chigi familie van Paus Alexander VII. De adelaars zijn overigens pas in 1713 toegevoegd.

Op de top van de obelisk zijn enige relikwieën van het Heilige Kruis te zien. De bronzen bol met de stoffelijke resten van Julius Caesar die ooit op de obelisk stond en door Paus Sixtus V aan de stad Rome geschonken. De bol is nu, minder indrukwekkend dan je zou verwachten, te zien in het Palazzo dei Conservatori (Capitolijnse Musea). Op de bol zijn sporen te zien van door de Landsknechten afgevuurde kanonschoten tijdens de plundering van Rome in 1527,

Onderaan de basiliek is een kompasroos te zien. Deze toont de tijd met behulp van de schaduw van de obelisk. Het is hier in 1817 door de astronoom L.G. Gilij geplaatst.

De twee fonteinen die op het Sint Pietersplein staan, bevinden zich in een rechte lijn ten opzichte van de obelisk, precies tussen de obelisk en de colonnade.

Vaticaanse Obelisk – Sint-Pietersplein Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.