Sint-Paulus Buiten de Muren Basiliek Rome

De Sint-Paulus Buiten de Muren Basiliek heet in het Italiaans Basilica Papale di San Paolo Fuori Le Mura en is één van de vijf patriarchale oftewel pauselijke basilieken in Rome. Vrijwel de hele basiliek moest opnieuw opgebouwd worden, nadat een brand de kerk in 1823 in as gelegd had.

Sint-Paulus Buiten de Muren Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Kloosterhof - Sint-Paulus buiten de Muren Basiliek Rome
Kloosterhof

Het adres van de Basilica di San Paolo Fuori le Mura is Piazzale di San Paolo, 1 – Rome (tel. +39 0669880800 of 0669880802.). Bus: 23, 769, N2. Metro: San Paolo (lijn B). Openingstijden: 07.00 tot 18,30 uur. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Voor een bezoek aan de kloostergang en de pinacotheek is de toegangsprijs 4 Euro.)

Geschiedenis en beschrijving

De eerste Christenen bouwden een grafkapel op de plek waar ze veronderstelden dat de Apostel Paulus begraven was. Keizer Constantijn liet deze kapel later tot basiliek ombouwen. Nadat Paus Silvester I de basiliek had laten inwijden (324) werd de kerk in 385 tijdens een 10 jaar durende reconstructie groter gemaakt.

De basiliek werd een belangrijk pelgrimsoord en er ontstond in de 9e eeuw zelfs een soort van burcht omheen die naar Paus Johannes VIII die er een vesting omheen liet bouwen genoemd werd: Giovannopoli. Voordat de kerk in 846 door de Moslims aangevallen werd, was er een meer dan een kilometer lange colonnade vanaf de Porta San Paolo.

De basiliek, gekenmerkt door 3 enorme schepen, antieke zuilen en 42 grote ramen, is in de loop der eeuwen steeds verder verfraaid.

Helaas werd vrijwel de hele Sint-Paulus, inclusief de aanwezige kunstwerken, op 15 Augustus 1823 door een brand verwoest. Slechts de dwarsbeuk en een gedeelte van de façade zijn bewaard gebleven, net als de in Constantinopel vervaardigde en in 1070 aan de basiliek geschonken deuren.

Paul Leo XII gaf de architect Pasquale Belli de opdracht de kerk met de grond gelijk te maken en zo trouw mogelijk aan het origineel weer op te bouwen. Het resultaat van deze bouw, die 30 jaar duurde (1825-1854) is de basiliek zoals hij nu nog te zien is.

De oude deuren werden opnieuw gebruikt, maar met de buitenkant naar binnengekeerd. Wel werden de afmetingen en het oorspronkelijke grondplan van de oude basiliek aangehouden.

Bezienswaardigheden

Luigi Poletti was verantwoordelijk voor de 19e eeuwse mozaieken op het bovenste gedeelte van de façade, voor de klokkentoren en voor de pronaos aan de noordkant van de basiliek. Bij de bouw van de pronaos werden 12 zuilen gebruikt die oorspronkelijk in de oude kerk stonden.

Virgilio Vespignani ontwierp de schitterende binnenplaats van de kerk, waar een door Giuseppe Obici vervaardigd standbeeld van Sint Paulus zelf staat.

De mozaieken in het centrale schip en in de zijbeuken beelden verschillende pausen af terwijl de fresco’s episodes uit het leven van Sint Paulus zelf tonen. Dit schip wordt afgesloten door een triomfboog met mozaieken uit de 5e eeuw.

Het ciborium boven het hoogaltaar is gemaakt door Arnolfo di Cambio.

Rechts van dit hoogaltaar staat een enorme 12e eeuwse kandelaar, vervaardigd door Nicola D’Angelo en Pietro Vassalletto.

Opgravingen

In 2008 heeft men bij werkzaamheden bij de tuin van de abdij een aantal ruïnes uit de vroege middeleeuwen gevonden, waarschijnlijk van een nonnenklooster. Deze ruïnes, bestaande uit een portiek, een aantal zuilen, een put en een klokkentoren, kunnen nu bezocht worden (reserveren is verplicht, tel. +39 06 69880800).

Meer Pauselijke Basilieken

De andere 4 pauselijke basilieken zijn de Sint Pieter, de Santa Maria Maggiore en de Sint Jan van Lateranen en Sint-Laurens buiten de Muren.

Sint Paulus Buiten de Muren Basiliek – Piazzale di San Paolo 1, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.