Sint-Laurens buiten de Muren Basiliek Rome

Hoewel ze geen Heilige Deur heeft is de Basilica Papale di San Lorenzo Fuori Le Mura (“Pauselijke Basiliek van Sint-Laurens Buiten de Muren“) toch één van de vijf zogeheten pauselijke basilieken en behoort ze ook tot de 7 pelgrimskerken van Rome. De heilige zelf ligt in de kerk begraven, evenals de allereerste eerste minister van Italië.

Sint-Laurens buiten de Muren Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs 

San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek Rome
San Lorenzo Fuori le Mura

Het adres van de Basilica di San Lorenzo Fuori Le Mura is Piazzale del Verano, 3 – Rome (tel. +39 06491511.). Bus: 3, 19, 71, 88, 443, 542, 545, 11n. Openingstijden (2021): Van 07.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek Rome
Zoals de basiliek er eind 19e eeuw uitzag.

De Sint Laurens Buiten de Muren Basiliek begon haar bestaan als een klein, door Keizer Konstantijn I, gebouwd oratorium, op de plek waar men dacht dat de heilige in het jaar 258 de martelaarsdood gestorven was.

Aan het einde van de 6de eeuw liet Paus Pelagius II op deze plek een kerk bouwen.

Naast de kerk bevindt zich het grootste kerkhof van Rome, het Verano.

Paus Clemens III liet tegen het einde van de 11e eeuw de kloostergang aanleggen. In die tijd ontstond er ook een burcht die Laurentiopolis genoemd werd rond de basilica.

In de 13de liet Paus Honorius II een nieuwe kerk construeren vóór de oorspronkelijke kerk.

Later werden deze twee kerken in één structuur verenigd.

Tussen 1855 en 1864 vond een ingrijpende restauratie plaats onder Virgilio Vespignani.

Bij bombardementen in 1943 zijn helaas een aantal mozaïeken in de portico alsmede fresco’s op de façade verloren gegaan. Bij de herstelwerkzaamheden werden veel van Vespignani’s modificaties teniet gedaan en werd de middeleeuwse kerk zo goed mogelijk in ere hersteld.

Bezienswaardigheden Sint Laurens buiten de Muren

De twee leeuwen bij de ingang stonden er al in de tijd van de antieke kerk.

De op barokke leest geschoeide Santa Ciriaca Kapel bevat door Pietro da Cortona ontworpen grafmonumenten.

De 19e eeuwse San Tarcisio Kapel is ontworpen door Vespignani. De “Onthoofding van Johannes de Doper” in deze kapel is geschiderd door Giovanni Serodine (1619).

De grafkapel van Paus Pius IX is aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, gebruik makend van de narthex van de 6e eeuwse door Paus Pelagius gebouwde basiliek.

Het ciborium is in 1148 gemaakt.

De bisschopsstoel is versierd met mozaieken en polychroom marmer.

Het mozaiek op de triomfboog stamt uit de 6e eeuw en stelt Christus voor, tussen de heiligen Paolo, Stefano, Ippolito, Pietro en Lorenzo. Paus Pelagius overhandigt Christus een model van de basiliek.

De kerk is versierd met fresco’s uit de 13e eeuw, die als thema de levens van Sint Laurens en Sint Stefanus hebben.

Sint Laurens is zelf in het presbiterium van de basiliek begraven,tussen vier witte en zwarte zuilen.

Ook Sint Stefanus, die gezien wordt als de eerste martelaar van het Christendom, heeft zijn tombe in de kerk. Sint Stefanus was na de door hem opgedragen restauratie door Paus Pelagius II van Konstantinopel naar Rome gebracht.

Andere beroemde mensen die in de kerk begraven zijn zijn paus Hilarius en Alcide de Gasperi, die in 1945 tot de eerste eerste minister van het land grkozen werd.

De cosmateske versieringen in de portico zijn gemaakt door de Vassaletti familie, specialisten in dit soort werk.

Ook zijn er twee antieke sarcofagen in de portico te zien die versierd zijn met scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament, zowel als afbeeldingen van de oogst.

In de ingang naar de 12e eeuwse klokkentoren is een andere antieke sarcofaag te zien, met een reliëf dat een heidens huwelijksfeest afbeeldt.

Piazzale del Verano, 3 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.