Sint-Ignatius Kerk Rome

De grootste trekpleister van de Sint-Ignatius Kerk in Rome is het, door de door Andrea Pozzo gemaakte trompe-l’oeil plafondschildering veroorzaakte, gezichtsbedrog dat de indruk doet wekken dat er een echte koepel is. De officiële naam van de kerk is Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio.

Sint-Ignatius Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio is Piazza Sant’Ignazio, Rome (tel. +39 066794406.). Bus: 85, 175. Openingstijden: 07.30 tot 19.00 uur (zaterdag en zondag van 09.00 tot 19.00 uur). Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Sint Ignatius van Loyola in Campo Marzio Kerk Rome
“De Triomf van Sint Ignatius van Loyola”

De weelderig versierde kerk is tussen 1626 en 1650 gebouwd, naar een ontwerp van de Jezuïtische wiskundige Orazio Grassi.

Het oorspronkelijk project is gemaakt door Carlo Maderno in opdracht van Kardinaal Ludovico Ludovisi, een neef van Paus Gregorius XV.

Dit gebeurde na de dood en de zaligverklaring van de stichter van de Jezuïtenorde.

De façade is waarschijnlijk ontworpen door Alessandro Algardi.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een Latijns kruis, met aan elke kant drie kapelletjes.

De barokke architektuur van de façade van de Sint Ignatius is gebaseerd op die van de Chiesa del Gesù, eveneens in Rome.

Hoewel de officiële naam van de kerk Sant’Ignazio di Loyola “in Campo Marzio” is ligt ze in werkelijkheid niet in deze wijk, maar in de wijk Colonna.

Bezienswaardigheden Sint Ignatius Kerk Rome

Plafondschildering Andrea Pozzo

De beroemde plafondschildering “Binnenkomst van Sint Ignatius in het Paradijs” is gemaakt door Andrea Pozzo. Het werk toont de heilige die door Jezus en Maria verwelkont wordt. Op de vloer van de kerk is het punt aangegeven vanwaar het effect van de trompe l’oeil het best werkt.

Een tweede punt geeft de plek aan van waaraf men het beste het, eveneens door Pozzo geschilderde (en eveneens trompe l’oeil) doek aan dat een echte koepel vervangt.

Meer bezienswaardigheden

De fresco’s in de oostelijke apsis zijn ook geschilderd door Pozzo en hebben het leven van Sint Ignatius als thema.

Eerste kapel rechts: Altaarstuk van John Francis Regis en Stanislaus Kostka die de Maagd en het Kind Aanbidden.

Tweede kapel rechts: Francesco Trevisani was was verantwoordelijk voor het altaarstuk St. Josef en de Maagd alsook voor de lunette met “De Laatste Communie van Sint Aloysius Gonzaga”. Luigi Garzi heeft de koepel geschilderd.

Derde kapel rechts: Stefano Pozzi maakte het 18e eeuwse altaarstuk “De Presentatie van de Maagd”.

Het marmeren reliëf in de kapel in het rechtse gedeelte van de zijbeuk toont “St. Aloysius Gonzaga in de Glorie”. Andrea Pozzo schilderde het plafond.

Paus Gregorius XV en Kardinaal Ludovisi liggen begraven in de kapel rechts van de pastorie.

Het plafond in de kapel in het linkse gedeelte van de dwarsbeuk (“De Maria-Boodschap”) is eveneens van de hand van Andrea Pozzo. Het marmeren altaarstuk, de “Maria-Boodschap” is gemaakt door Filippo della Valle.

Pierre de Lattre is verantwoordelijk voor de schilderijen in de eerste en tweede kapel aan de linkerkant en in de sacristie.

Piazza Sant’Ignazio, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.