Schildpaddenfontein Rome

De Schildpaddenfontein bevindt zich langs het Piazza Mattei in de wijk Sant’Angelo in Rome. Het is vooral vanwege de ligging een van de meest pittoreske fonteinen van de stad. De ontwerper was Giacomo della Porta.

Schildpaddenfontein Rome

Geschiedenis en beschrijving

Schildpaddenfontein Rome
Fontana delle Tartarughe

De “Schildpaddenfontein” (Fontana delle Tartarughe) is tussen 1581 en 1588 door Taddeo Landini gebouwd. Het oorspronkelijke project was echter ontworpen door Giacomo della Porta.

De fontein bestaat uit een vierkante kuip. De centrale beeldengroep verbeeldt vier bronzen efeben die evenzoveel dolfijnen bij de staart houden. Efeben waren in het oude Griekenland jonge mannen die de dienstplicht moesten vervullen.

Met de andere hand duwen de efeben vier schildpadden het hogere bekken in.

De jongelingen waren het werk van Landini zelf. De schildpadden zijn echter in de 17e eeuw tijdens een restauratie door Gian Lorenzo Bernini of Andrea Sacchi toegevoegd.

In de loop van de 20e eeuw zijn de schildpadden ettelijke keren gestolen en weer teruggevonden. De eerste keer dat dit gebeurde was in 1906. In 1979 werd één van de schildpadden geroofd, om nooit meer op te duiken. Hierna werden de overgebleven drie door kopieën vervangen. De originelen zijn in de Capitolijnse Musea te bewonderen.

Schildpaddenfontein Rome

Alles over de wijk Sant’Angelo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.