Sant’Omobono Opgravingen Rome

De zogeheten Sant’Omobono Opgravingen in Rome zijn in 1937 dichtbij de gelijknamige kerk gevonden. Sommige vondsten stammen uit een verleden dat zelfs verder dan de Republikijnse periode terugvoert. Er zijn onder andere twee tempels, de Tempio di Fortuna en de Tempio di Mater Matuta gevonden. De laatste is vrijwel in zijn geheel te zien.

Sant’Omobono Opgravingen Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Area Sacra di Sant’Omobono is Vico Jugario, 4 – Rome. Het moment kan enkel onder begeleiding van een gids beziocht worden. Toegangsprijs: 4 Euro (korting 3 Euro). Een bezoek dient telefonisch (+39 060608, from 09.00 till 19.00) gereserveerd te worden. Residenten mogen op de eerste zondag van de maand gratis naar binnen. De rondleidingen worden door zogeheten centri culturali georganizeerd. Hun vergoeding is niet in de entréeprijs inbegrepen.

Geschiedenis en beschrijving

De ontdekking van de Gewijde Plek bij Sant’Omobono was vooral belangrijk omdat hier bij de oudste Tuscaanse tempel Rome aan het licht kwam. Deze wordt aan koning Servius Tullius (4e eeuw voor Chr.) toegeschreven.

Bij de opgravingen werden echter nog veel oudere objecten gevonden. Hieronder bevonden zich onder andere voorwerpen uit de brons- en de ijzertijd, maar ook Griekse keramiek uit de 8e eeuw voor Christus. Bovendien kwamen er objecten aan het licht die op de aanwezigheid van een andere kultus, die rond de 6e eeuw voor Christus gebloeid moet hebben, wijzen.

Tempel van Mater Matuta

De Tempel van Mater Matuta werd met de grond gelijk gemaakt toen de Tarquiniërs in de 6e eeuw voor Christus uit Rome verdreven werden. Mater Matuta was de godin van de zeevaart en was ook verbonden met de nabijgelegen marktplaats. In het begin van de 5e eeuw voor Chr. werden twee nieuwe tempels op de ruïnes opgetrokken. De tempel aan de westzijde was gewijd aan Fortuna, terwijl die aan de oostzijde Mater Matuta trouw bleef. Voor de tempels stonden twee altaars en een rond donarium (het gedeelte van een tempel waar offers gebracht werden) met bronzen standbeelden. Hiervan is echter enkel de fundering nog maar te zien.

Deze heilige gebouwen werden tussen de 3e eeuw voor en de 2e eeuw na Christus ettelijke keren gerestaureerd.

In de 6e eeuw werd een kerk op de tempels gebouwd.

In de 12e eeuw werd de kerk gerestaureerd en kreeg een nieuwe, cosmateske, vloer.

Na een nieuwe restauratie werd deze kerk in 1482 aan San Salvatore in Porticu gewijd. Vanaf de 18e eeuw staat ze echter bekend als de Santi Omobono en Antonio Kerk.

Ligging Sant’Omobono Opgravingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *