Santo Stefano Rotondo Kerk Rome

De Santo Stefano Rotondo Kerk is een kerk in de wijk Celio in Rome en is vooral bekend vanwege een door Pomarancio geschilderde fresco-cyclus. Het is één van de populairste kerken in Rome wanneer het gaat om het voltrekken van huwelijken. Santo Stefano Rotondo is de officiële Hongaarse kerk van Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Santo Stefano Rotondo Kerk

Het adres van de Chiesa di Santo Stefano Rotondo al Celio is Via Santo Stefano Rotondo 7 – 00184 Rome (tel. +39 0670493717). Wijk: Celio. Bus: 714; Metro: Colosseo (lijn B). Openingstijden: Laatste zondag in Oktober tot laatste zaterdag in Maart: 9:30 – 12:30 en 14:00 – 17:00; Zomer: 9:30 – 12:30 en 15:00 – 18:00. Gesloten: Zondagmiddag, Maandag. Entrée: Gratis.

Weetjes Santo Stefano Rotondo al Celio Kerk Rome

Santo Stefano Rotondo Kerk Rome
Santo Stefano Rotondo Kerk

De Santo Stefano Rotondo Kerk is gewijd aan de eerste martelaar van de Christelijke kerk, Santo Stefano. Ze is in de tweede helft van de 5e eeuw ingewijd door Paus Simplicius.

De bouw van de kerk is waarschijnlijk betaald door de Valerius familie, die erg invloedrijk was in de wijk en een groot gedeelte van de Celio heuvel tot haar bezittingen mocht rekenen.

Santo Stefano is rond (vandaar de naam rotondo) en de vier kapellen aan de zijkanten zorgen ervoor dat de basis een perfect kruisvorm is.

De inspiratie voor het ontwerp komt van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem.

Hoewel de kerk aan Sint Stefanus gewijd is ligt deze heilige zelf begraven in de Sint Laurens Buiten de Muren kerk.

Bezienswaardigheden Santo Stefano Rotondo Kerk

  • Het hoogtepunt van de kunstwerken in Santo Stefano Rotondo wordt gevormd door een serie van 34 fresco’s die door Niccolò Pomarancio en Antonio Tempesta geschilderd zijn. Het gaat om afbeeldingen van martelingen, met inscripties die tekst en uitleg geven over de natuur van de marteling. Ook wordt verteld welke Keizer precies het bevel tot marteling heeft gegeven.
  • De Ierse koning, Donaugh O’Brien, die in 1064 in Rome stierf, ligt in de kerk begraven.
  • Er is ook een mithreum onder de kerk. Het was waarschijnlijk verbonden met de nabijgelegen Castra Peregrina kazerne en is versierd met een aantal fresco’s, waaronder een personificatie van de maan. Het is waarschijnlijk in de 2e eeuw gebouwd en in de 3e eeuw vergroot. Het is al sinds 2009 gesloten wegens restauratie-werkzaamheden.

Via Santo Stefano Rotondo 7 – 00184 Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *