Santo Spirito in Sassia Kerk Rome

De Santo Spirito in Sassia Kerk hoort bij het ziekenhuis met dezelfde naam en bevindt zich in de rione Borgo in Rome.

Santo Spirito in Sassia Kerk Rome

Adres, Openingstijden en toegangsprijs

De Chiesa di S.Spirito in Sassia bevindt zich op de hoek van de Borgo Santo Spirito en de Via dei Penitenzieri. Het officiële adres is Via dei Penitenzieri, 12 – Roma. Tel. +39 066879310. Openingstijden: Van 07:30 tot 12:00 en van 15:00 tot 18:30 uur. Openingstijden zondag: Van 09:30 tot 13:00 en van 15:00 tot 18:30 uur. Toegangsprijs: Gratis. (Tijdens de mis mag de kerk niet bezocht worden.)

Geschiedenis en beschrijving

Santo Spirito in Sassia Kerk Rome
Santo Spirito in Sassia Kerk

Net als het ernaastgelegen Palazzo del Commendatore moest het na de Plundering van Rome in 1527 geheel opnieuw opgebouwd worden.

De kerk, die voorheen Santa Maria in Saxia heette, kreeg toen ook de huidige naam.

De architect wascAntonio da Sangallo il Giovane. De constructie werd, op de façade na, in 1544 voltooid.

Ottaviano Mascherino zou deze façade pas jaren later, in 1590, tot een einde brengen. Ze wordt voorafgegaan door een mooie trap en bestaat uit twee niveaus, waarvan het onderste zes en het bovenste vier pilaren heeft. Het onderste deel heeft vier nissen, het bovenste maar twee. Boven een oculus is het wapenschild van Sixtus V te zien. De duif op de fronton verpersoonlijkt de Heilige Geest.

De klokkentoren is in de 15e eeuw door Baccio Pontelli gemaakt. De grootste van de vijf klokken weegt drie ton. Wegens het gevaar van instorting worden de klokken niet meer op de ouderwetse manier geluid, maar via een systeem van mechanische hamertjes. Een aantal van de vensters op de onderste verdieping van de toren zijn dichtgemetseld. De vensters van de bifora’s op de bovenste verdieping worden gescheiden door marmeren zuiltjes.

Het interieur bestaat uit een enkel schip met aan weerszijden vijf kapellen en een grote apsis. In de boog die de bifora’s omlijst is een ronde opening waar waarschijnlijk vroeger een keramieken versiering zat.

Op het dak staat een gietijzeren kruis met een dubbele horizontale plank, een ander symbool van de Heilige Geest.

Fotogalerij Santo Spirito in Sassia Kerk

Santo Spirito in Sassia Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.