Santi Pietro en Paolo all’EUR Kerk Rome

De Santi Pietro en Paolo all’EUR Kerk is een halverwege de 20e eeuw gebouwde kerk in de wijk EUR in Rome. Ze bevindt zich op het hoogste punt van de wijk en de enorme koepel kan van veraf gezien worden. De kerk was bedoeld als mausoleum voor Mussolini. De kerk wordt ook wel Santi Pietro e Paolo a Via Ostiense genoemd.

Santi Pietro en Paolo all’EUR Kerk Rome

Adres,openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Basilica dei Santi Pietro e Paolo all’EUR is Piazzale Santi Pietro e Paolo – Rome (tel. +39 065926166). Bus: 31, 709, 771, 780. Openingstijden: De kerk is elke ochtend geopend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Santi Pietro e Paolo all’EUR Basiliek bevindt zich op het hoogste punt van de wijk EUR, op de plek waar men denkt dat zich het Oratorium van de Arciconfraternita dei Pellegrini bevond, die eveneens aan de twee heiligen gewijd was.

De kerk is op 3 Juli 1955 geopend. De architekt was Arnaldo Foschini, die de leiding had over een grote groep medewerkers.

Sinds 29 Juni 1967 is de Santi Pietro e Paolo Kerk officieel een basiliek.

De kerk wordt gekenmerkt door het vloerplan van een Grieks kruis en wordt bedekt door een enorme koepel met een diameter van 32 meter. De buitenkant is bedekt met travertijns marmer. Een brede trap leidt van het kerkplein naar de lager gelegen Viale Europa.

Bezienswaardigheden

  • Twee grote standbeelden die de heiligen Petrus en Paulus verbeelden.
  • De bronzen engel op de punt van de lantaarn is het werk van Federico Papi.
  • In een nis in de façade is een reliëf te zien dat Christus verbeeldt terwijl hij de sleutels aan Sint Pieter overhandigt. Het is gemaakt door Giovanni Prini.
  • De bronzen deur is versierd met een tiental formella‘s, die de door Petrus en Paulus verrichte goede daden uitbeelden.
  • Het interieur van de kerk wordt opgeluisterd met ontelbare andere beelden en reliëfs.  Ook deze hebben over het algemeen gebeurtenissen uit het leven van de Heiligen Petrus en Paulus als onderwerp.

Santi Pietro e Paolo all’Eur Kerk – Piazzale Santi Pietro e Paolo, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.