Santi Luca e Martina al Foro Romano Kerk Rome

De Santi Luca e Martina Kerk staat aan de rand van het Forum Romanum in Rome. Vanaf het uitkijkpunt op het Kapitool heeft men een prachtig uitzicht over de koepel van deze kerk. Het interieur werd in 2016 voor de TV-serie “The Young Pope” gebruikt als interieur van de Sint-Pietersbasiliek. De officiële naam van de kerk is Santi Luca e Martina al Foro Romano.

Santi Luca e Martina Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Luca e Martina al Foro Romano is Via della Curia, 2 – Rome. (tel. +39 06 6798848 (Accademia Nazionale di San Luca) ). Bus: 51, 85, 87, 117, 186, 810, FRP. Openingstijden: Elke zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santi Luca e Martina al Foro Romano Kerk Rome
Santi Luca e Martina al Foro Romano Kerk Rome

De Santi Luca en Martina Kerk is in de 7e eeuw in opdracht van Paus Honorius I aan de rand van het Forum Romanum gebouwd. In die tijd was ze nog enkel gewijd aan Santa Martina, die in het jaar 228 in Rome de marteldood gestorven was.

Paus Sixtus doneerde de kerk in 1588 aan de Accademia di San Luca (waar men onderricht kreeg in tekenen en schilderen).

Ze werd verbouwd door, eerst, Ottaviano Mascherino en vervolgens (in 1635) Pietro Da Cortona. Deze laatste verbouwing werd voltooid in 1669, het jaar waarin Da Cortona ook stierf.

Tijdens de verbouwing werden bij toeval de stoffelijke resten van de Heilige Martina gevonden.

De façade van de Santi Luca en Martina Kerk is convex van vorm. Ze bestaat uit twee niveaus. Helemaal bovenaan is het wapenschild van Urbanus VIII te zien, met aan weerszijden standbeelden die engelen verbeelden. De koepel lijkt iets naar achteren te staan t.o.v. de façade.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een Grieks kruis met vier apsissen.

Aangezien het verboden is binnen de muren van het Vaticaan te films of tv-series te maken gebruikte Paolo Sorrentino het interieur van de Santi Luca e Martina Kerk in 2016 voor zijn tv-serie “The Young Pope”.

Bezienswaardigheden

Op de vloer van het centrale schip is een gedenkplaat te zien waaronder Pietro Da Cortona zelf begraven ligt.

Een gedenkplaat op de muur van de rechterkapel verwijst naar een restauratie die in 1256 in opdracht van paus Alexander IV uitgevoerd is.

Bij het hoofdaltaar is een “San Luca die de Madonna Schildert” te zien. Dit is een kopie door Antiveduta Gramatica van een schilderij van Raphaël dat in de Accademia di San Luca te zien is.

In de door Pietro da Cortona ontworpen crypte zijn twee reliëfs van de hand van Alessandro Algardi te zien.

Het altaardoek in het dwarsschip is geschilderd door Sebastiano Conca.

De pendentieven van de enorme koepel worden opgeluisterd met de symbolen van de vier Evangelisten en zijn gemaakt door Camillo Rusconi.

Santi Luca e Martina Kerk – Via della Curia 2, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.