Santi Giovanni en Paolo al Celio Basiliek Rome

De Santi Giovanni en Paolo al Celio Basiliek bevindt zich in het Celio Park in Rome. De twee heiligen naar wie ze genoemd is liggen er begraven, maar ze is vooral beroemd vanwege de in erg goede staat bewaard gebleven oude Romeinse huizen onder de kerk.

Santi Giovanni en Paolo al Celio Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica dei Santi Giovanni en Paolo al Celio is Piazza dei Santi Giovanni e Paolo, 13 – 00184 Rome (tel. 0039 067005745 of 06772711). Bus: 51, 75, 81, 85, 87, 186, 673, 810, C3, N2, N11. Tram: 3, 8. Openingstijden: Van 08.30 tot 12.00 (op zon- en feestdagen tot 12.45) en van 15.30 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Santi Giovanni en Paolo al Celio Basiliek Rome
Santi Giovanni en Paolo al Celio Basiliek Rome

Met de bouw van deze kerk werd in het jaar 398 een begin gemaakt.  Opdrachtgever tot de bouw van de basiliek was een Senator die Bizante heette (of diens zoon Pammachio).

De kerk staat op de plek waar zich enkele huizen bevonden die voor de katholieke mis gebruikt werden. Dit soort huizen werd domus ecclesiastae genoemd. Ook lagen de twee martelaars Giovanni en Paolo in deze huizen begraven. Dezen hadden het leven gelaten gedurende het bewind van Julianus Apostata (ook wel bekend als Julianus de Afvallige). Deze keizer had hen in hun eigen huis laten doden en begraven.

In die tijd stond naast de basiliek nog een klein klooster, dat later echter verwoest zou worden. Het werd pas weer opgebouwd in de tijd van Paus Pasquale II (begin 12e eeuw).

De aan de twee heiligen gewijde basiliek is zelf ook verschillende keren (deels) verwoest. Twee maal was dit het gevolg van plunderingen (Alaric I in 410 en de Italiaanse Noormannen in 1084) en éénmaal , in 442, had een aardbeving de schuld.

Bij de reconstructie na de laatste plundering voegde men een klooster en een klokkentoren aan het complex toe.

Restauratiewerkzaamheden vonden plaats in het begin van de 18e en het midden van de 20e eeuw.

Beschrijving

De façade van de basiliek bestaat uit twee delen. Boven de 12e eeuwse portiek is een in 1216 gebouwd terras. Het bovenste deel van de façade staat iets verder naar achteren en wordt gekenmerkt door poliforen op hergebruikte zuilen.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door drie schepen die door 16 zuilen uit de 4e eeuw gescheiden worden. De pilasters naast deze zuilen zijn pas later toegevoegd,

De fundamenten van de Romaneske klokkentoren worden gevormd door de ruïnes van de Tempel van Claudius.

Onder de basiliek bevinden zich de zogeheten Case Romane al Celio. Deze insula (een toenmalige versie van een flatgebouw  waar gewone mensen woonden) bestond uit vier gebouwen met meerdere verdiepingen, een nymphaeum en een thermaalbad met schitterende, in uitmuntende staat bewaard gebleven, fresco’s en mozaïeken uit de 3e en 4e eeuw.

Bezienswaardigheden Santi Giovanni en Paolo al Celio Basiliek

Dichtbij het hoofdaltaar is de plek waar de twee Heiligen begraven zijn.

Antoniazzo Romano schilderde de “Madonna en Kind met de Heiligen Johannes de Evangelist en Johannes de Doper, en de Heiligen Hiëronymus en Paulus”.

Cristoforo Roncalli bijgenaamd Pomarancio schilderde de “Christus in de Glorie” (1588).

De 19e eeuwse San Paolo della Croce Kapel bevindt zich aan het einde van het rechterschip. De heilige naar wie de kapel genoemd is ligt zelf in een tombe in deze kapel begraven.

De cosmateske vloer stamt uit de 13e eeuw.

Piazza dei Santi Giovanni e Paolo, 13 – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *