Santi Cosma en Damiano Kerk Rome

De Santi Cosma en Damiano Kerk in Rome is gebouwd door delen van het Forum Romanum en de Fori Imperiali samen te voegen. In deze kerk was vroeger de Forma Urbis Romae te zien, een grote marmeren stadskaart die toonde hoe Rome er in de 3e eeuw uitzag.

Weetjes Santi Cosma en Damiano Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Cosma e Damiano is Via dei Fori Imperiali, 1  – 00186 Rome (tel. +39 066920441). Wijk: Campitelli. Bus: 51, 85, 87, 186, 810. Openingstijden: Van 09.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Santi Cosma en Damiano Kerk Rome

Santi Cosma en Damiano Kerk Rome
Santi Cosma en Damiano Kerk Rome

De Basiliek van de Heiligen Cosma en Damiano is in opdracht van Paus Felice IV aan twee Griekse broers, doktoren die in het jaar 303 de marteldood gestorven waren, gewijd.

De kerk is gevormd door een samenvoeging van de Bibliotheek van de Tempio della Pace en een aula van de Tempio del Divo Romolo. De eerste hoorde bij de Fori Imperiali, de tweede maakte deel uit van het Forum Romanum.

In 695 en in 772 werd de basiliek groter gemaakt.

In 1512 gaf Kardinaal Alessandro Farnese de kerk in beheer aan een Franciskaner Orde, waarna ze gerestaureerd werd.

In 1632 werd de kerk in opdracht van Paus Urbanus VIII gerestaureerd. De architekten Orazio Torriani en Luigi Arrigucci, waren vanwege de modderige en ongezonde toestand van het terrein genoodzaakt de vloer 7 meter op te hogen, waardoor een chiesa inferiore en een chiesa superiore (“een lagere en een hogere kerk”) ontstonden.

De ingang was toen nog aan de Via Sacra en was de oorspronkelijke poort van de Tempel van Romulus. Vanaf een raam achterin de kerk kan men nog steeds het voormalige atrium bezichtigen.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, met aan weerszijden drie kapellen, en een grote apsis.

De huidige ingang is aan de Via dei Fori Imperiali. Men komt eerst in een atrium, met een antieke muur van de Biblioteca Pacis. Via een lange gang komt dit uit op de kloostergang, waar door Francesco Allegrini geschilderde fresco’s die het leven van de heiligen Franciscus en Luchese verbeelden te zien zijn. Midden op de kloostergang staat een oude, zeer slecht onderhouden fontein.

Hoogtepunten Santi Cosma en Damiano Kerk Rome

  • Bij de ingang van het gebouw bevinden zich twee kamers, met de intakte originele vloer van het Foro della Pace. Aan een van de muren bevonden zich de 150 marmeren platen waarop de Forma Urbis Romae afgebeeld was.
  • Het mozaïek in de apsis toont Christus die door middel van een wolkentapijt op aarde neerdaalt. Behalve hijzelf zijn de heiligen Pietro, Paolo, Teodoro, Cosma en Damiano, alsmede Paus Felice IV te zien. De Paus heeft een model van een kerk in zijn handen.
  • Het mozaïek op de triomfboog toont het Paaslam met zeven kandelaars en symbolen van de Evangelisten.
  • Op het houten plafond is het wapenschild van Paus Urbanus VIII Barberini (drie gouden bijen op een blauwe achtergrond) te zien, alsmede een “Glorie van Cosma en Damiano”.
  • De “Madonna met Kind” bij het hoofdaltaar van de pastorie stamt uit de 13e eeuw.
  • De kerststal in de vestibule (wanneer men de kloostergang binnenkomt rechts) stamt uit de 18e eeuw en is in 1939 aan de kerk cadeau gedaan. In 1988 zijn enkele beeldjes uit de stal gestolen.

Foto’s Santi Cosma en Damiano Kerk Rome

Tempel van de God RomulusSanti Cosma en Damiano Kerk - IngangFontein Kloostergang Santi Cosma en Damiano Kerk Rome_DSC6665

Via dei Fori Imperiali, 1 – 00186 Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *