Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk Rome

De Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk maakt deel uit van een groter complex bij het Piazza Colonna in het centrum van Rome.

Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi is Via di Pietra, 70 – Rome (tel. +39 0669920723). Bus: 51, 62, 63, 81, 83, 85, 117, 160, 492, 628, N12, N25, N4, N5, N6.. Openingstijden: Donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00 en van 17.00 tot 19.00 uur. Zondag van 17.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk is in 1562 gebouwd. Ze hoorde bij het Ospedale dei Pazzarelli (“Ziekenhuis der Gekken”) en heette toen nog Santa Maria dell Pietà. In 1725 werd de kerk gerestaureerd door Carlo de Dominicis en kreeg ze haar huidige naam. De kerk die voorheen aan de twee schutsheiligen van Bergamo gewijd was ging vanaf dat moment verder onder de naam San Macuto.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een enkel schip. Er zijn drie kapellen aan elke zijde. Het gewelf is versierd met pleisterwerk en fresco’s van een onbekende meester uit de 19e eeuw.

In werkelijkheid maakt de kerk, samen met het Oratorium van de Broederschap van de Bergamaschi, deel uit van een complex dat zich tussen het Piazza Colonna, de Via dei Bergamaschi, het Piazza di Pietra en de Via di Pietra bevindt.

De architect die het hele complex moest verbouwen was Gabriele Valvassori. Werk aan het oratorium zelf duurde van 1729 tot 1733.

Er is geen echte façade, maar de ingang van het complex is aan de binnenplaats van het gebouw.

De muren en het gewelf zijn veel uitbundiger versierd dan de sobere architektuur van het gebouw doet vermoeden. De houten, met snijwerk versierde panelen aan de muren, stammen uit de 16e eeuw en waren oorspronkelijk in het 1e Oratorio dei Bergamaschi in de San Macuto Kerk te zien. Ook veel van de schilderijen die het oratorium sieren en vooral kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders verbeelden komen uit de huidige San Macuto Kerk.

Het grootste deel van het complex behoort nog steeds aan de broederschap.

Via di Pietra, 70 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.