San Gregorio Magno al Celio Kerk Rome

San Gregorio Magno al Celio Kerk Rome

De Santi Andrea e Gregorio al Celio Kerk in Rome staat beter bekend als San Gregorio Magno al Celio Kerk. Het hoogtepunt binnen de kerk is de Salviati Kapel. De grootste trekpleister is echter de tuin, met onder andere het Oratorio di Sant’Andrea.

San Gregorio Magno al Celio Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Andrea e Gregorio al Celio is Piazza di San Gregorio, 1 – Rome (tel. +39 06 7008227 ). Metro: Circo Massimo. Tram: 3, 8. Bus: 51, 75, 81, 85, 87, 186, 673, 810, C3, N2, N11. Openingstijden: Van 09.00 tot 13.00 en van 15.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Santi Andrea en Gregorio al Celio Kerk Rome
Santi Andrea en Gregorio al Celio Kerk

De San Gregorio Magno al Celio Kerk is in het jaar 575 door San Gregorio Magno gesticht. Oorspronkelijk was de kerk enkel gewijd aan Sint-Andreus. Het was pas in de 11e eeuw dat hier Sint-Gregorius bij kwam.

De in 535 geboren San Gregorio Magno (Gregorius de Grote, later Paus Gregorius I) was een Romeinse edelman uit de Anicii familie. Hij had zijn eigen woning in een klooster met kerk getransformeerd. Deze kerk was gewijd aan Sant’Andrea Apostolo.

San Gregorio werd tot paus uitgeroepen in 590, terwijl een pestepidemie de stad teisterde. Hij organiseerde een grote processie, aan het einde waarvan de aartsengel Michaël verscheen en zijn zwaaard terug in de schede stopte, waarmee hij het einde van de epidemie inluidde. De engel landde op het dak van wat nu, dankzij deze gebeurtenis, de Engelenburcht heet.

In 1573 gaf de paus de kerk aan de Camaldolesi monniken, die haar nog steeds in beheer hebben.

In 1600, ter gelegenheid van het Jubileum, werden het trappenhuis en het kerkplein gerestaureerd. Gian Battista Sorìa renoveerde in 1633 de façade en het atrium, ter wijl Francesco Ferrari voor een vernieuwing van het interieur verantwoordelijk was. Een gedenkplaat boven de ingang verwijst naar deze, door Kardinaal Scipione Borghese, opgedragen restauratie.

Francesco Ferrari was in 1725 voor een vernieuwing van het interieur verantwoordelijk.

Beschrijving

Een mooie trap leidt naar de portico van de kerk. Boven de drie ingangen zijn symbolen van de familie Borghese te zien. Bij het centrale portaal is dit een adelaar, bij de andere twee zijn dit draken.

Het interieur is verdeeld in drie schepen die door 16 zuilen van elkaar gescheiden worden. Pilasters, pleisterwerk en mozaïeken ornamenteren de kerk.

Hoogtepunten Santi Andrea e Gregorio al Celio Kerk

  • In het atrium staan enige graftombes, waaronder die van Sir Edward Carne, die door Henry VIII in 1561 naar Rome gestuurd was om er de echtscheiding van de koning van zijn eerste vrouw Caterina d’Aragona te bespreken.
  • De cosmateske vloer van de kerk stamt uit de 13e eeuw.
  • Het plafond van de kerk wordt opgesierd door een schildering van de hand van Placido Costanzi.
  • Boven het hoofdaltaar bevindt zich een “Madonna met de Heiligen Andrea en Gregorio” van de hand van Antonio Balestra.
  • De Salviati Kapel is ontworpen door Francesco da Volterra en voltooid door Carlo Maderno. In deze kapel ziet men een oude muurschildering die de Madonna afbeeldt en volgens de traditie de Heilige Gregorio toegesproken zou hebben.
  • Het marmeren altaar in de Salviati Kapel is gemaakt door Andrea Bregno.
  • Naast de Salviati Kapel bevindt zich het oratorium van Paus Gregorius I, waar men diens marmeren pauselijke zetel kan bezichtigen.

De tuin en de oratoria

Links van de kerk bevindt zich een tuin waaromheen zich nog drie kleine oratoria bevinden, alsmede de Agapito Bibliotheek alsmede een aantal ondergrondse ruimtes uit de tijd van het Romeinse Keizerrijk.

Santa Barbara Oratorium

In het Oratorium van Santa Barbara bevindt zich het triclinium met de marmeren tafel waar San Gregorio elke dag de middagmaaltijd opdiende aan 12 arme Romeinen. Het is gebouwd op de onderste verdiepingen van een aantal oude Romeinse huizen.

Sant’Andrea Oratorium

San Gregorio Magno al Celio - Guido Reni - Martelaarschap van Sint-Andreas
“Martelaarschap van Sint-Andreas”, Guidi Reni

Het middelste van de drie is het Oratorium van Sant’Andrea. Hier zijn schilderingen te zien van o.a. Guido Reni en Domenichino. Dit wordt gekenmerkt door een portico met vier antieke zuilen en een cassettenplafond. Het was op deze plek dat het oratorium van de oorspronkelijk door de heilige gestichte kerk stond.

Achter het Oratorium van Sant’Andrea heeft men ruïnes gevonden van een aula met een apsis. Deze ruimte was waarschijnlijk de bibliotheek van paus Agapitus I.

Santa Silvia Oratorium

Het Oratorium van Santa Silvia is genoemd naar de moeder van de heilige Gregorio, die er waarschijnlijk ook begraven is. Het stamt uit 1602. De schilderingen zijn van de hand van Guido Reni (“Engelenconcert”), Francesco Mancini en Badalocchio.

San Gregorio Magno al Celio Kerk – Piazza di San Gregorio 1, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.