Sant’Eugenio Basiliek Rome

De Sant’Eugenio Basiliek is een nieuwe, maar redelijk indrukwekkende kerk in de wijk Pinciano in Rome, op korte loopafstand van de Villa Giulia en het Etruskische Museum van de stad.

Sant’Eugenio Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Sant’Eugenio is Viale delle Belle Arti, 10 (tel. +39 063201923). Tram: 2, 19. Openingstijden: Weekdagen van 08.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 20.00 uur; zon- en feestdagen van 09.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Sant'Eugenio Basiliek Rome
Sant’Eugenio Basiliek Rome

De Sant’Eugenio Kerk is pas in 1951 ingewijd, door Paus Pius XII. Ze is ontworpen door de architecten Enrico Galeazzi en Mario Redini. De kerk werd in 1942 aan de katholieke wereld geschonken ter viering van de 25e verjaardag van de benoeming tot bisschop van paus Pius XII zelf.

De kerk is gewijd aan Sant’Eugenio omdat Eugenio de echte voornaam van de paus was.

De facade van de basiliek is redelijk indrukwekkend versierd met symbolen van de Evangelisten. De zijkant ziet er een beetje lomp uit, al is de koepel wel fraai.

Het vloerplan is dat van een latijns kruis en de basiliek heeft drie schepen die door enorme zuilen van elkaar gescheiden worden. Er zijn 3 kapellen aan de linker- en twee aan de rechterkant. De kunstwerken in de Sant’Eugenio Kerk zijn modern en, vooral in het linkerschip, vaak van grote schoonheid.

Bezienswaardigheden

Exterieur

De facade heeft een grote centrale poort en twee kleinere deuren aan de zijkant. Boven deze twee bevinden zich standbeelden die de “Allegorie van de Rechtvaardigheid en van de Vrede” verbeelden en gemaakt zijn door Alessandro Monteleone.

Het bovenste niveau van de facade heeft een groot raam dat geflankeerd wordt door de symbolen van de vier Evangelisten (van de hand van Francesco Nagni).

De koepel wordt bekroond door een bronzen standbeeld van San Michele Arcangelo dat gemaakt is door A. Gerardi. Zowel de koepel als de klokkentoren aan de achterkant van de kerk zijn het beste te bewonderen vanaf de Via Bruno Buozzi, die parallel loopt aan de Viale delle Belle Arti, maar een stuk hoger ligt.

Interieur

Tussen de kapellen aan de linkerzijde zijn glas-in-lood ramen die de heilige (pausen) Marcellus I, Silvester I en Damasus I voorstellen.

Het glas-in-lood-raam tussen de twee rechterkapellen beeldt Paus Gregorius VII af.

De Cappella del Santissimo Sacramento bevindt zich links van het hoofdaltaar.

In het dwarsschip bevinden zich het Altaar van Onze Vrouw van Fatima (links) en van de Heiligen Petrus en Paulus (rechts).

Het bronzen standbeeld vna Sant’Eugenio bij het hoofdaltaar is gemaakt door Attilio Selva.

De mozaïken met religieuze allegorieën in de apsis zijn gemaakt door Ferruccio Ferrazzi.

Sant’Eugenio Basiliek Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.