Sant’Alfonso all’Esquilino Kerk Rome

De Sant’Alfonso all’Esquilino Kerk is een van de kerken aan de Via Merulana in Rome. Het in een neo-gotische stijl opgetrokken gebouw staat op de hoek met de Via di San Vito.

Sant’Alfonso all’Esquilino Kerk Rome

Geschiedenis en beschrijving

Façade Sant'Alfonso all'Esquilino Kerk Rome
Sant’Alfonso all’Esquilino

Nuttige informatie

Adres: Via Merulana, 31 – Rome. Tel.: +39 06 494901 of 06 49490685. Openingstijden: Van 06.50 tot 19.30 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Chiesa di Sant’Alfonso all’Esquilino wordt gezien als een van de eerste voorbeelden van een Gotische revival in de religieuze bouwkunst. De kerk is tussen 1855 en 1859 door George Wigley gebouwd en in de beginjaren van de 20e eeuw door Maximilian Schmalzt gerestaureerd.

De plek waar de kerk staat hoorde vroeger bij de 17e eeuwse Villa Caetani. Ze is gewijd aan de oprichter van de in 1732 gesticht Orde der Redemptoristen. De officiële naam van de kerk is dan ook Santissimo Redentore e Sant’Alfonso in Via Merulana.

Voor de façade zijn de materialen baksteen en marmer (voor de drie portalen) gebruikt. Boven het centrale portaal is een spitsboog met daarin een lunette met een mozaïek. Het mozaïek verbeeldt “Onze Lieve Vrouwe van de Eeuwigdurende Bijstand”. Ook de met een roosvenster versierde façade zelf eindigt in een spitsboog. Deze bevindt zich onder en puntdak, zoals ook de spitsboog van het portaal binnen een puntige timpaan zit. Het standbeeld op deze timpaan verbeeld de Verlosser zelf.

De kerk staat boven het huidge straatniveau en de ingang wordt dan ook via een hoge, steile trap bereikt.

Het interieur bestaat uit drie schepen en is rijkelijk met mozaïeken versierd. Het opvallendste kunstwerk is nog een, in de 14e eeuw geschilderde, “Onze Lieve Vrouwe van de Eeuwigdurende Bijstand” te zien.

Chiesa di Sant’Alfonso all’Esquilino, Roma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.