Sant’Agostino in Campo Marzio Kerk Rome

De Sant’Agostino in Campo Marzio Kerk bevindt zich in het centrum van Rome, dichtbij het Piazza Navona en de San Luigi dei Francesi Kerk. De belangrijkste publiekstrekker is de Madonna dei Pellegrini van de hand van Caravaggio.

Sant’Agostino in Campo Marzio Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Sant’Agostino in Campo Marzio is Piazza di Sant’Agostino, 80 – 00186 Rome (tel. +39 0668801962). Bus: 30, 70, 81, 87, 130F, 186, 492, 628, N6, N7. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.30 uur. Gedurende de mis is de kerk verboden voor toeristen. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Sant'Agostino in Campo Marzio Kerk Rome
Façade

De Sant’Agostino in Campo Marzio is het eerste voorbeeld van een in de Renaissance stijl gebouwde kerk in Rome. Hoewel men, in opdracht van Bonifatius VIII, tegen het einde van de 13e eeuw al met de constructie begonnen was, werd de kerk pas in 1420 voltooid.

Tussen 1479 en 1483 werd de Sant’Agostino Kerk vergroot o.l.v. de architecten Giacomo da Pietrasanta en Sebastiano Fiorentino.

In de 16e eeuw was het zo’n beetje de artiestenkerk van Rome.

Het interieur is het werk van Luigi Vanvitelli, de van oorsprong Nederlandse architect die ook de beroemde Reggio in Caserta ontworpen heeft. Vanvitelli ontwierp ook de koepel van de kerk en verbouwde de klokkentoren (1756).

Tegen het einde van de 19e eeuw werd in opdracht van paus Pius IX nieuwe marmeren versieringen en muurschilderingen aangebracht.

De façade wordt door een brede trap voorafgegaan en bestaat uit twee niveau’s.

Het interieur wordt gekenmerkt door drie schepen met aan weerszijden vijf kapellen.

Bezienswaardigheden Sant’Agostino in Campo Marzio Kerk

Caravaggio - Madonna di Loreto
Caravaggio’s “Madonna di Loreto” of “Madonna dei Pellegrini” (1604)

In de eerste kapel aan de linkerzijde bevindt zich de Madonna dei Pellegrini (“Madonna van de Pelgrims”) van Caravaggio uit 1604. Het schilderij wordt gekenmerkt door het in die tijd revolutionaire realisme van de vale kleding van de knielende aanbidders, die contrasteert met de witte, delicate huid van Maria.

Rechts van de hoofdingang kan men het beeldhouwwerk Madonna del Parto van Jacopo Sansovino bezichtigen (1521). Parto is Italiaans voor “bevalling” en gelovigen komen dan ook vaak naar de kerk om foto’s van pasgeborenen bij het beeld te plaatsen.

De fresco op de derde pilaar aan de linkerzijde van het middenschip is in 1512 geschilderd door Rafaël en verbeeldt de “Profeet Isaiah”. De “Madonna met Kind en Sant’Anna” onder deze fresco is eveneens van de hand van Sansovino.

Guercino schilderde het doek Sant’Agostino, Giovanni Evangelista e Girolamo in de Sant’Agostino Kapel in het linker dwarsschip.

Het hoofdaltaar is in 1627 door Bernini ontworpen. De “Maagd met Kind” in deze kapel hing oorspronkelijk in de Santa Sofia Kerk in Constantinopel.

De Heilige Monica ligt sinds 1483 begraven in de Santa Monica Kapel, na hier vanuit Ostia heengebracht te zijn.

Piazza di Sant’Agostino, 80 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.