Sant’Agata in Trastevere Kerk Rome

De Sant’Agata in Trastevere Kerk staat tegenover de veel beroemdere San Crisogono Basiliek in Rome. De belangrijkste attractie van de kerk is de Madonna de’ Noantri, een beeldje dat elk jaar in de maand Juli in een optocht door de wijk gedragen wordt.

Sant’Agata in Trastevere Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Sant’Agata in Trastevere is Largo San Giovanni De Matha, 91 – 00153 Rome (tel. +39065803717). Bus: 780, H, N8. Tram: 8. Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Evenementen

Elk jaar in Juli wordt de Madonna del Carmine (oftwel de Madonna de’ Noantri) in een processie door de wijk Trastevere gedragen.

Weetjes

Via della Lungaretta - Sant'Agata in Trastevere Kerk Rome
Sant’Agata in Trastevere Kerk Rome

De Sant’Agata dei Goti word took wel de Sant’Agata ad Colle Iacentes genoemd, aangezien ze zich dichtbij de Gianicolo heuvel bevindt. Ze is in de 8e eeuw gesticht op de woning van Paus Gregorius II, die zijn huis na de dood van zijn moeder in een kerk met aanbelendend klooster liet veranderen. De eerste documenten die naar de kerk verwijzen dateren uit 1121.

Ze is vaak gerestaureerd. De belangrijkste verbouwing had eigenlijk in 1671 plaats moeten hebben, maar werd vrijwel meteen afgebroken. Pas in 1710 gaf de architekc Giacomo Recalcati in opdracht van Benedetto XIV de Sant’Agata in Trastevere haar huidige vorm.

De kerk steekt enigszins naar voren uit t.o.v. de belendende gebouwen.

Bezienswaardigheden Sant’Agata in Trastevere

  • De Madonna del Carmine is een beschilderd houten beeldje dat door de bewoners van de wijk de Madonna de’ Noantri genoemd wordt, wat zoveel betekent als “de Madonna van ons anderen”, en wordt beschouwd als de beschermvrouwe van de wijk Trastevere.
  • De fresco’s op het gewelf zijn geschilderd door Girolamo Troppa, een 17e eeuwse schilder die vooral rond Rieti actief was. Zijn enige andere bekende werk in Rome zelf is zijn fresco “Gerechtigheid, Vrede, de Wet en de Waarheid” op het gewelf van het rechterschip van de San Carlo al Corso Kerk.
  • Aan de zijkant van en in de binnenplaats achter de kerk zijn ru├»nes te zien van gebouwen uit de 5e eeuw en uit de middeleeuwen.

Sant-Agata in Trastevere Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.