Santa Sabina all’Aventino Kerk Rome

De Santa Sabina Kerk, op het Piazza Pietro d’Iliria, is het beste voorbeeld van een paleo-christelijke kerk in Rome. Ze stamt uit het jaar 422 en men komt er nog steeds binnen door de originele houten deuren, met houtsnijdingen die scenes uit de Bijbel verbeelden, waaronder een van de vroegste afbeeldingen van de kruisiging van Christus.

Santa Sabina all’Aventino Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Santa Sabina all’Aventino is Piazza Pietro d’Illiria, 1 – Rome (tel. +39 +39 06579401 of 0657940600). Bus: 23, 280, 715, 716, N3, N9, N10. Openingstijden: Van 08.15 tot 12.30 en an 15.30 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Santa Sabina all'Aventino Kerk Rome
Santa Sabina all”Aventino Kerk

De Santa Sabina all’Aventino Kerk staat op de plek waar ooit de tempel van Juno Regina was. Deze was de schutsheilige van het etruskische Veii.

Sabina was een vrouw van adellijke afkomst die in het jaar 114 de marteldood stierf nadat ze zich tot het Christendom bekeerd had.

De kerk werd tussen 422 en 432 door de priester Illirico Pietro gebouwd. Dit gebeurde waarschijnlijk op een huis dat door de Romeinse matron die eveneens Sabina heette en zich met de heilige identificeerde als kerk gebruikt werd.

In 824 werd de “Schola Cantorum” door Paus Eugenius II aan de kerk toegevoegd.

Paus Honorius III schonk het in 1222 aan Domenicaner Kloosterorde. Het was bij die gelegenheid dat de klokkentoren en het prachtige klooster werden gebouwd.

Het interieur werd in 1587 door Domenico Fontana gerestaureerd.

In 1936 is de kerk voor het laatst gerestaureerd, waarbij ze zo goed mogelijk tot de oorspronkelijke vroeg-Christelijke staat teruggebracht werd.

Beschrijving

De façade wordt gekenmerkt door bogen die ondersteund worden door 4 spiraalvormig gegroefde marmeren en 4 granieten zuilen. De granieten zuilen zijn versierd met fragmenten van oude ruïnes, waaronder vooral grafstenen.

Het ruime en plechtige basilicale interieur is door vierentwintig gegroefde Korinthische zuilen in drie beuken verdeeld.

De overgebleven Korinthische zuilen zouden van de Tempel van Juno afkomstig kunnen zijn. De ramen zijn uit 9e eeuwse fragmenten bijeen gepuzzled. In de vloer van het schip is de enige overgeleven mozaieken tombe, daterend uit ongeveer 1300, te zien.

Hoogtepunten Santa Sabina Kerk

Toegangspoort Santa Sabina all'Aventino Kerk Rome

De bijna perfect bewaard gebleven, van cypressen gemaakte toegangspoort stamt uit de 5e eeuw en is o.a. versierd met een van de alleroudste afbeeldingen van de kruisiging van Jezus tussen de twee dieven. De overige afbeeldingen tonen scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament. De versieringen tussen de verschillende scènes zijn later toegevoegd.

Een fresco uit de 8e eeuw, die de “Madonna met Kind en Heiligen” verbeeldt.

Boven de bogen die de zuilen met elkaar verbinden zijn “intarsia” (inlegwerk) versieringen, die de triomfen van de Christenen op de Romeinse heidense afgoden verbeelden. (Intarsia versieringen zijn overigens meestal van hout, maar in dit geval is marmer gebruikt.)

De fresco “Christus, Heiligen en Apostelen” is gemaakt door Taddeo Zuccari en bevindt zich in het rechterschip.

De 14e eeuwse mozaieken vloertombe in het centrale schip is van Munoz de Zamora.

Op een kleine witte zuil aan de linkerzijde van de basiliek is de Lapis Diabuli (“Steen van de Duivel”) te zien. Deze vrijwel ronde steen heeft klauwvormige inkepingen. Volgens de legende werd, in het jaar 1220, de Heilige Domenico vaak lastig gevallen door een duivel, die hem probeerde te verleiden. Op een dag werd deze demon zo kwaad na weer een mislukte poging dat hij een basalten rotsblok naar de heilige wierp. Hij miste zijn doel echter en de steen wordt nu in de kerk bewaard.

De eerste sinaasappelboom van Italië zou door San Domenico zelf in de tuin van de basiliek geplant zijn. Dit vond plaats in 1219, nadat Paus Honorius III het Santa Sabina klooster aan Domenico di Guzman en diens orde geschonken had, die er meteen het hoofdkwartier van de Domenicaner Orde van Maakten, een funktie die het nog steeds bekleedt. De boom kan door een gat aan de linkerzijde van de portiek bekeken worden.

In 2010 werd het Museo Domenicano geopend.

Santa Sabina all’Aventino Kerk – Piazza Pietro d’Illira 1, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.