Santa Maria in Vivario Kerk Frascati

De Santa Maria in Vivario Kerk staat midden in het historische centrum van Frascati. De kerk staat naast het Palazzo Vescovile en was ooit de kathedraal van de stad.


Santa Maria in Vivario Kerk Frascari

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Chiesa di Santa Maria in Vivario is Via Cadorna, 6 – 00044 Frascati. Telefoon: +39 06 9421089.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria in Vivario Kerk Frascati
Santa Maria in Vivario Kerk

De kerk is gebouwd op de plek waar zich vroeger een bij een oude Romeinse villa behorende visvijver bevond. In de 13e eeuw is ze gerestaureerd, maar de façade stamt uit de 17e eeuw.

In 1538 werd de Sancta Mariae in Vivario (de naam zoals die op de voorgevel te zien is) tot kathedraal van Frascati benoemd, maar in 1598 nam de Sint Pieterskerk deze rol over.

De klokkentoren staat aan de achterkant en is in 1305 gebouwd. Hij bestaat uit drie niveau’s die door richels van elkaar gescheiden worden. Op elke verdieping zijn trifora’s te zien, die met verschillend gekleurde tegels versierd zijn.

Het interieur heeft drie schepen, die door zuilen met uit de late Keizertijd afkomstige Ionische kapitelen van elkaar gescheiden worden. Elk schip eindigde in een apsis.

In de centrale apsis is een deel van een 15e eeuwse fresco te zien die de “Kroning van Maria” verbeeldt.

Het hoofdaltaar waarbij deze schildering te zien is, is uit een sarcofaag uit de 5e eeuw  vervaardigd, terwijl de spreekstoel gemaakt is van een mareren zuil uit de Romeinse tijd.

De linkerapsis wordt opgeluisterd door een kopie van de door Francesco Salviati in 1550 geschilderde “Heilige Familie”.

Bij de deur naar de sagristie is een gedenkplaatje te zien at verwijst naar de wonderbaarlijke ontdekking van afbeeldingen van de Heiligen Rocco en Sebastiano, die leidde tot het einde van een pest-epidemie die Frascati teisterde. In de linkerhoek van het schip is nog iets van deze schilderingen te zien. De kerk werd toen ook aan San Rocco gewijd, terwijl San Sebastiano de schutsheilige van de stad werd.

Onder de kerk bevindt zich een recentelijk gerestaureerde crypte, die de vierkant vorm van de vroegere kweekvijver waarop de kerk gebouwd is heeft.

Santa Maria in Vivario Kerk – Via Cadorna 6, Frascati

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.