Santa Maria della Vittoria Kerk Rome

De Santa Maria della Vittoria Kerk is een barokke kerk dichtbij de Via Veneto in Rome. Sinds een aantal jaren is de kerk een stuk populairder geworden onder toeristen, dankzij de “schrijver” Dan Brown, die er één van de episodes in zijn roman Het Bernini Mysterie liet afspelen. Bernini’s “Extase van Theresia” behoort tot zijn beroemdste werken en is de grote trekpleister van de kerk.

Santa Maria della Vittoria Kerk Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

Openingstijden: 7.00 tot 12.00 uur en 15.30 tot 19.00 uur. De kerk is elke dag open, maar toeristen mogen de kerk niet betreden terwijl er een mis aan de gang is (Uren: 9.00, 10.30, 12.00, 18.30; Zon- en feestdagen: 7.00, 8.00, 18.30 uur).

Toegangsprijs: Gratis.

Boek een hotel of bed and breakfast bij de Santa Maria della Vittoria Kerk in Rome.

Geschiedenis en weetjes

Santa Maria della Vittorio Kerk Rome
De Extase van Santa Teresa.

Het was Kardinaal Scipione Borghese die de architekt Carlo Maderno opdracht gegeven had de kerk te ontwerpen.

De bouw duurde van 1608 tot 1620.

Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Sint Paulus. Nadat de katholieke Ferdinand van Habsburg het Praagse leger verslagen had (1620) en een klein Madonna beeldje tussen het afval gevonden had werd ze echter omgedoopt tot Santa Maria della Vittoria. Ferdinand was klaarblijkelijk van mening dat de tussenkomst van Maria doorslaggevender geweest was dan de krijgslust van zijn soldaten.

Bernini Mysterie

Voor mensen die met het Bernini Mysterie in hun handen Rome willen verkennen: De Santa Maria della Vittoria kerk ligt niet op het Piazza Barberini, zoals de auteur beweert. Hij beweert deze fout in dienst van het verhaal gemaaktte hebben. Als je echter de hele roman leest, en de stad een beetje kent, ga je vanzelf denken dat de goede man waarschijnlijk nog nooit in Rome geweest is.

Bezienswaardigheden

De façade van de kerk lijkt heel erg op die van de Santa Susanna Kerk (die ook door Maderno ontworpen is) aan de overkant van de straat. Het was echter niet Maderno zelf, maar Gian Battista Soria die hiervoor verantwoordelijk was. Deze voorgevel wordt gekenmerkt door twee rijen pilaren en een lage trap naar het portaal, dat door twee nissen geflankeerd wordt.

De “Extase van Theresa” (of Teresa) is in 1996 gerestaureerd en is te zien in de Cornaro Kapel. Het beeld is op zo’n wijze in het midden van de kapel geplaatst en de lichtbron is dusdanig verborgen dat de binnenkomende lichtstralen voor een bevreemdend effekt zorgen. Teresa is overigens de Heilige Teresa van Avila. De kapel is tussen 1647 en 1651 in opdracht van Kardinaal Federico Cornaro gebouwd.

De Kapel van de Heilige Drieëenheid wordt opgeluisterd door Guercino’s “De Allerheiligste Drieëenheid“.

In de Kapel van Franciscus van Assisi bevinden zich, naast het altaarstuk “Maagd die het Kind aan Sint Franciscus Overhandigt” van Domenichino nog twee fresco’s van dezelfde kunstenaar.

In de Kapel van Sint Jozef (Cappella di San Giuseppe) staat een beeldhouwwerk dat op de “Extase” geïnspireerd lijkt te zijn, Domenico Guidi’s De Droom van Sint Jozef.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Santa Maria della Vittoria Kerk is Via XX Settembre 17 – Rome (tel. +39 06 42740571). Wijk: Castro Pretorio. Metro: Repubblica, Barberini (lijn A). De dichtstbijzijnde bushaltes zijn Bissolati (lijn 61, 62, 85, 492, N1, N5, N12), XX Settembre/Min. Finanze (60, 61, 62, 66, 82, 492, 910) en Vittorio Emanuele Orlando, 95 (66, 82, 85, 590, 910, N1, N5, N12).

Santa Maria della Vittoria Kerk – Via XX Settembre 17, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.