Santa Maria in Trastevere Basiliek Rome

De Basiliek van Santa Maria in Trastevere was de eerste aan de Madonna gewijde kerk in Rome en ook de eerste waar men de mis openlijk kon vieren. De afbeelding van Maria op de façade is waarschijnlijk de eerste waarop ze met Jezus aan haar borst te zien is.

Santa Maria in Trastevere Basiliek Rome

Adres en Openingstijden

Santa Maria in trastevere Basiliek Rome
Facade

Het adres van de Basilica di Santa Maria in Trastevere is Via della Paglia, 14/c – Rome (+39 065819443). Tram: 8; Bus: H, 44, 75, 170 or 181. Openingstijden: Van 07,30 tot 21,00. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria in Trastevere Basiliek Rome
Santa Maria in Trastevere Basiliek

De Basilica di Santa Maria in Trastevere is in opdracht van Paus Callisto I gebouwd. Dut gebeurde op de plek waar vroeger een Taberna Meditoria (een soort van resthuis voor ex-soldaten) had gestaan. Keizer Septimius Severus had het aan de Christenen gegeven, met als verklaring dat hij het liever in de handen van gelovigen zag, ongeacht waarin die gelovigen geloofden.

In het jaar 340, toen Julius I Paus was, werd de kerk groter gemaakt en later volgden nog twee grote restauraties.

In 1140 liet Paus Innocent II de basiliek kompleet afbreken en weer opnieuw opbouwen, inclusief de tombe van zijn voorganger en rivaal Anacletus II. Hij liet vervolgens zijn eigen tombe op precies dezelfde plek, onder het hoogaltaar, plaatsen. De oude funderingen werden wel intakt gehouden en het vloerplan van de basiliek is hetzelfde als dat van de eerste versie.

Santa Maria in Trastevere Basiliek Rome - middenschip
Middenschip

Toen in 1525 (een jubeljaar) de Tiber overstroomde nam Santa Maria in Trastevere de rol van heilige kerk over van de Sint Paulus buiten de Muren en werd het hoofdportaal als Heilige Deur gebruikt.

In 1870 liet Paus Pius X, die duidelijk iets minder tolerant was dan Keizer Septimius Severus, alle verfraaiingen die verwezen naar Egyptische Goden verwijderen.

In 2021 is de voorgevel opnieuw gerestaureerd.

Bezienswaardigheden

Zowel het plafond zelf als de plafondschildering “Hemelvaart” is vervaardigd door Domenichino.

De granieten zuilen die het schip van de zijbeuken scheiden stonden oorspronkelijk in de Terme di Caracalla, terwijl de ionische kapitelen ervan òf eveneens van de Terme òf van de Tempel van Isis op de Janiculum heuvel afkomstig zijn.

De Avila Kapel is de 5e kapel aan de rechterkant. Deze kapel is tegen het einde van de 17e eeuw door door Antonio Gherardi ontworpen. Het opvallendste aan deze kapel is de koepel, die zelf ook weer een koepel heeft, die door vier engelen omhoog gehouden lijkt te worden.

De Altemps Kapel is de kapel links van het altaar.

De mozaïeken die tussen de vensters te zien zijn zijn in 1291 gemaakt door Pietro Cavallini.

De façade van de basiliek is gerestaureerd door Carlo Fontana. De schilderingen op de façade zijn echter van oudere datum. In de muur van de portico zijn bij opgravingen gevonden fragmenten van oudere versies van de kerk ingemetseld. De achthoekige fontein op het plein voor de basiliek is eveneens van de hand van Fontana.

Het hoofd van Sint Apollonia wordt als relikwie in de basiliek bewaard.

Vanaf de Via della Paglia kan men een gedeelte van de annex van de Santa Maria in Trastevere Kerk zien.

Santa Maria in Trastevere Basiliek, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.