Santa Maria in Tempulo Kerk Rome

De Santa Maria in Tempulo is een ontwijde kerk in de wijk Celio in Rome. Ze is nu eigendom van de gemeente en wordt enkel nog voor het voltrekken van huwelijken gebruikt. Tegenwoordig staat de voormalige kerk bekend onder de naam Complesso Viola Mattei.

Santa Maria in Tempulo Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Santa Maria in Tempulo Kerk is Via di Valle delle Camene, Rome. Openingstijden en toegangsprijs: De kerk doet niet maar als dusdanig dienst en is enkel open wanneer er een huwelij kplaats vindt.

Geschiedenis

De kerk van S. Maria in Tempulo ligt onder de hellingen van de Celio, in de via Valle delle Camene, een weg die de oude oorspronkelijke route van de via Appia volgt en die in het toponiem herinnert aan het feit dat hier de “Fons Camenarum” stond, de heilige bron van de Muzen (de “Camenae”, in feite): het water ervan, dat als geneeskrachtig wordt beschouwd, werd door de Vestaalse Maagden gebruikt voor de noodzaak van hun verering.

Het toponiem “in Tempulo” lijkt in plaats daarvan terug te gaan tot de nabijheid van de kerk met de “Tempel van Hercules Musagete”, gebouwd in 187 voor Christus door M. Fulvio Nobiliore na zijn triomf over de Aetoli en versierd met kunstwerken (zoals de beelden van Hercules en de Muzen) genomen als oorlogsbuit in de stad Ambracia.

De tempel was cirkelvormig, met een tetrastyle pronaos en stond op een hoog podium dat zich zowel ten noorden van de tempel uitstrekte, waar het een exedra vormde, als ten zuiden waar het een open gebied omlijstte met een kleine ronde structuur die wellicht het Wayside Shrine van de Camene was, dat volgens de traditie wordt toegeschreven aan koning Numa.

De oorsprong van S. Maria in Tempulo gaat terug tot het einde van de 6e eeuw, toen een Griekse religieuze gemeenschap op deze plaats een klein oratorium bouwde dat gewijd was aan S. Agata.

Het eerste officiële document dat het bestaan van een “Monasterium Tempuli” bewijst, dateert echter van 806, toen het gebouw door de Saracenen werd geplunderd: zodat de zusters de economische mogelijkheden voor de wederopbouw zouden hebben, gaf Paus Sergius III in 905 een stier uit waarin hij enkele eigendommen aan het klooster aan de Via Laurentina schonk, op voorwaarde echter dat de zusters honderd keer per dag de “Kyrie Eleison” (“Heer, barmhartigheid”) en de “Kristi Eleison” (“Christus, barmhartigheid”) voordroegen.

In deze bul wordt ook voor het eerst de acheiropoieta Santa Maria in Tempulo icoon vermeld. Een acheiropoieta is een niet door mensenhanden geschilderd kunstwerk, vrijwel altijd Jezus of Maria verbeeldend.

De klokkentoren is een toevoeging uit de 12e eeuw.

In 1216 gaf paus Honorius III de Heilige Domenicus de opdracht de eerste nonnenkloosterorde te stichten. In 1222 verhuisden deze Domenicaner nonnen naar het San Sisto Vecchio Klooster. Ze mochten de icoon meenemen. Hier verbleeft het drie eeuwen, waarna het naar het Santi Domenico en Sisto Klooster overgebracht werd. Na weer drie eeuwen verhuisde de icoon opnieuw, naar de Santa Maria del Rosario Kerk, waa rhet nog steeds te zien is.

De kerk zelf werd ontwijd en vervolgde zijn bestaan als burgerwoning. Hierna werd het gebouw gebruikt als nymphaeum van de Villa Mattei. Weer later werd het omgebouwd tot graanschuur en tegenwoordig gebruikt de stad Rome het als dépendence om er burgerhuwelijken te voltrekken.

Santa Maria in Tempulo Kerk – Via di Valle delle Camene, Rome


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.