Santa Maria della Rotonda Kerk Albano Laziale

De op een oud nymphaeum uit de 1ste eeuw na Christus gebouwde Santa Maria della Rotonda Kerk staat midden in het centrum van Albano Laziale. Het is mogelijk dat het al onder Constantijn de Grote omgebouwd is.

Santa Maria della Rotonda Kerk Albano Laziale

Nuttige informatie

Adres: Via dei Travoni, 14 – 00041 Albano Laziale. Telefoon: +39 06 9323490. Om de kerk te mogen bezoeken is het nodig contact op te nemen met het Museo Civico.

Geschiedenis en beschrijving

Snata Maria della Rotonda Kerk Albano Laziale (klokkentoren)
Klokkentoren

Zeemonsters verbeeldende mozaïeken op de vloer wijzen erop dat het nyphaeum, voordat het tot kerk omgevormd werd, misschien als badhuis gebruikt is. Dit was waarschijnlijk voor de Romeinse troepen die in de Castra Albana legerden.

Het is zeker dat het gebouw al in de 9e eeuw voor kerkelijke vieringen gebruikt werd. De officiële inwijding was echter pas in 1060. Na eerdere verbouwingen in de 17e en 19e eeuw werd het in 1938 zo goed mogelijk naar de oosrpronkelijke staat teruggebracht.

Bezienswaardigheden

De altaren in de kerk zijn gemaakt van hergebruikte architectonische elementen uit de tijd van Keizer Septimius Severus, die van 193 tot 211 heerste.

Op het centrale altaar staat een oude “Madonna met Kind”.

Rechts van dit hoofdaltaar zijn nog delen van een (waarschijnlijk) 14e eeuwse fresco te zien. Deze verbeeldt de “Legende van het Ware Kruis”.

Een tweede fresco bij het rechter altaar wordt aan Cavallini toegeschreven. Het verbeeldt de “Heiligen Anna, Ambrosius en Johannes”.

Ook in de sacristie en in de klokkenkamer zijn architectonische elementen uit de tijd van keizer Septimius Severus hergebruikt.

Santa Maria della Rotonda Kerk Albano Laziale

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.