Santa Maria della Pace Kerk Rome

De Santa Maria della Pace Kerk bevindt zich in de wijk Ponte in het centrum van Rome. Architecten die aan de constructie bijgedragen hebben zijn o.a. Baccio Pontelli, Pietro da Cortona en Bramante, maar de beroemdste attractie van de kerk wordt gevormd door de “Sibillen” van de hand van Rafaël.

Santa Maria della Pace Kerk Rome

Openingstijden, Adres en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Santa Maria della Pace is Vicolo del Arco della Pace, 5 – 00186 Rome (tel. +39 066861156)). Bus: 30, 70, 81, 87, 116, 130F, 186, 492, 628, C3, N7, SHOP1 (kerstperiode). Openingstijden: Maandag, woensdag en zaterdag van 09.00 tot 11.50 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria della Pace Kerk Rome
De Sibillen van Rafaël

De Santa Maria della Pace kerk dankt haar bestaan aan het feit dat iemand ooit een steen gooide naar een beeld van de Heilige Maagd Maria, waarop er uiteraard echt bloed uit vloeide. Paus Sixtus liet op basis van deze legende de kerk herbouwen, bovenop een oudere sacristie.

Het werd al snel een populaire kerk bij de rijke aristocraten die in de palazzi in de buurt van Piazza Navona leefden.

Santa Maria della Pace wordt gekenmerkt door de koepel bovenop een achthoekige basis en door de gebogen portico’s. Ook zijn er fresco’s te zien die door Rafaël geschilderd zijn en door Bramante ontworpen binnenplaats, die bekend staat als de Chiostro del Bramante en tegenwoordig gebruikt wordt als museum.

De Sibillen van Rafaël

De door Rafaël in 1514 geschilderde “Sibillen” zijn te zien op de boog van de Cappella Chigi. Een tweede fresco, die eigenlijk ook door de meester geschildered had moeten worden, is na de dood van Rafaël door één van diens leerlingen vervaardigd. Deze “leerling”, Timoteo Viti, was overigens veertien jaar na zijn mentor geboren.

De vier profeten uit het Oude Testament, Habakuk, Jona, David en Daniël zijn van de hand van Viti. Rafaël zelf schilderde de vier afgebeelde Sibillen. Het is niet zeker welke Sibillen dit zijn, aangezien er geen uitleg bij gegeven wordt. De zichtbare bijschriften verwijzen naar de geboorte, de dood en de wederopstanding van Christus. Er is er één in het Latijn, de overige spreuken zijn in het Grieks.

Sibillen waren heidense profetes, die echter wel de komst van Christus aangekondigd hadden.

Vicolo del Arco della Pace, 5 – 00186 Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.