Santa Maria dell’Orto Kerk Rome

Santa Maria dell’Orto is een kerk in het zuidelijke gedeelte van de wijk Trastevere in Rome. Elke Witte Donderdag wordt hier de Macchina delle Quarant’Ore (Machine van de Veertig Uren) aangezet.

Santa Maria dell’Orto Kerk Rome

Adres en Openingstijden

Santa Maria dell'Orto Church Rome
Facade

De Chiesa di Santa Maria dell’Orto bevindt zich aan de ;Via Anicia, 10 – 00153 Rome (Wijk: Trastevere). Tel. +39 0658301874. Openbaar vervoer: Bus: H; tram: 8. Openingstijden: Van 8.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen is de Santa Maria dell’Orto enkel ’s ochtends open. Gesloten: Juli en Augustus. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen

Op Witte Donderdag wordt de Macchina delle Quarant’Ore aan de gelovigen getoond. Deze “machine van de 40 uren” is een 19de eeuwse vergulde houten structuur met meer dan 200 kaarsen. De ceremonie wordt “La Candelora“ genoemd.

Santa Maria dell’Orto is de kerk van de Japanse gemeenschap in Rome. Eén maal in de maand (om 09.30 uur op de derde zondag van de maand) wordt de mis er in het Japans gehouden.

Geschiedenis en beschrijving

De Santa Maria dell’Orto Kerkstaat niet in het meest pittoreske gedeelte van Trastevere, maar iets zuidelijker, waar zich ooit de Ripa Grande haven bevond. Dit was de belangrijkste haven binnen Rome, waar de binnenschepen uit Ostia hun waren losten.

Zoals zoveel Romeinse kerken heeft de Santa Maria dell’Orto haar bestaan aan een mirakel te danken. In (of rond) 1488 werd een zieke boer opeens beter toen hij voor een afbeelding van de Madonna bij een groententuin (orto, in het Italiaans) had zitten bidden. De afbeelding werd populair en er werd eerst een kapel en vervolgens een hele kerk gebouwd.

De façade is ontworpen door Vignola en voltooid door Francesco da Volterra, terwijl het interieur van de hand van Guidetto Guidetti is. Guidetti veranderde het originele bouwplan van Giulio Romano (een Griekse kruis, dus met 4 absiden) in één met slechts drie beuken.

De bouw van de kerk, die een aantal obelisken op het dak heeft staan, was gereed in 1579.

De bouw van de kerk werd betaald door 12 professionele organisaties  die “Università” genoemd werden. Dit is een beetje een misleidende naam, aangezien het eigenlijk meer vakbonden waren, als de Università van de fruitverkopers (fruttaroli), molenaars (mulinari) en pasta-makers (vermicellari). Deze verenigingen worden alle geëerd in de kerk zelf, d.m.v. versieringen als de afgebeelde kalkoen die de kipverkopers vertegenwoordigt.

Santa Maria dell’Orto is vaak gebruikt als decor in films. De meest beroemde hiervan is Roberto Rossellini’s neo-realistische meesterwerk Roma Città Aperta.

Al vanaf 1588 is Santa Maria dell’Orto één van de weinige kerken die het recht hebben eens per jaar om pardon voor een terdoodveroordeelde te vragen.

Bezienswaardigheden

  • Gabriele Valvassori maakte de polychrome vloer.
  • Eerste kapel rechts: De Annunciazione is gemaakt door Taddeo Zuccari, die ook (samen met zijn broer Federico) de fresco-cyclus “Leven van de Maagd” in de absis schilderde.
  • Giovanni Baglione schilderde “Madonna met Kind en Heiligen” in de derde kapel rechts. Hij schilderde ook de fresco’s in de 1ste en 3de kapellen links en de reeks fresco’s op de zij-muren van de kerk.
  • Corrado Giaquinto vervaardigde de “Doop van Jezus” in de 2de kapel links.
  • De 15e eeuwse “Madonna met Kind” bij het Hoofdaltaar.

Santa Maria dell’Orto Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.