Santa Maria in Domnica alla Navicella Basiliek Rome

De Santa Maria in Domnica alla Navicella Basiliek bevindt zich in de Via della Navicella in Rome, dichtbij de ingang van het Villa Celimontana Park. De grootste attractie van de kerk wordt gevormd door de 9e eeuwse mozaïeken in het middenschip.

Santa Maria in Domnica Kerk Rome - Apsis

Santa Maria in Domnica alla Navicella Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di Santa Maria in Domnica alla Navicella is Via della Navicella, 10 / Rome (tel. +39 0677202685 ). Bus: 81, 673, 714. Openingstijden: Elke dag van 09.00 tot 12.00 en van 15.30 tot 19.00 uur. In de winter sluit de kerk een uur eerder. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria in Domnica alla Navicella Basiliek Rome
Santa Maria in Domnica alla Navicella

De Santa Maria in Domnica Kerk is waarschijnlijk in de 7e eeuw gebouwd op de ruïnes van een antieke Romeinse constructie. Volgens de overlevering was dit het huis van de heilige Ciriaca, maar het is waarschijnlijker dat het een publiek gebouw uit de 7e eeuw was.

Na een eerdere verbouwing (in de 9e eeuw) onder Paus Pasquale I werd de kerk in 1513 geheel vernieuwd in opdracht van Kardinaal Giovanni dei Medici (die het later tot Paus Leo X zou schoppen).

De naam Dominicum was een naam die aan de eerste Christelijke kerken gegeven werd.

Beschrijving

De redelijk sobere facade wordt voorafgegaan door een brede portico. Deze is door Andrea Sansovino in 1513 ontworpen en wordt gekenmerkt door de vijf bogen die op Dorische zuilen rusten.

18 antieke grijze granieten zuilen verdelen het interieur in drie schepen. De zuilen worden bekroond door marmeren Korintische kapitelen.

De fontein voor de kerk staat bekend als de Navicella Fontein.

Hoogtepunten

Het cassettenplafond is versierd met symbolen uit de “Litanie van Loreto”.

De fries onder dit plafond is ontworpen door Giulio Romano. Hij is versierd met fresco’s die de wapenschilden van de Medici familie afbeelden en geschilderd zijn door Perin del Vaga.

Santa Maria in Domnica Kerk Rome - Apsis
Mozaïek in de apsis.

De mozaïeken (o.a. een afbeelding van een door engelen omringde Maria) op de triomfboog en in de apsis stammen uit de 9e eeuw. Onder de “Madonna met Kind” is een man met een vierkant aureool afgebeeld. Dit is Paus Pasquale I, die opdracht tot de verbouwing van de kerk gegeven had. Het vierkante aureool geeft aan dat hij nog leefde, maar er al wel redelijk zeker van kon zijn tot heilige uitgeroepen te worden. De mozaïeken zijn een voorbeeld van door de Karolingische Renaissance in de 9e eeuw populair geworden Byzantijnse invloeden op de Europese cultuur.

Santa Maria in Domnica Basiliek, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.