Santa Maria della Scala Kerk Rome

De Santa Maria della Scala Kerk staat in een van de boeiendste gedeelten van de pittoreske wijk Trastevere in Rome. In de kerk is een beeltenis van de Madonna te zien, die wonderbaarlijke krachten zou bezitten. Het gebouw rechts van de kerk is de oudste apotheek van Rome.

Santa Maria della Scala Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Santa Maria della Scala Kerk Rome
Santa Maria della Scala

Het adres van de Chiesa di Santa Maria della Scala is Piazza della Scala, 23 (tel. +39 06 5806233). Bus: 23, 125, 280, N11. Openingstijden: Elke dag van 10.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 17.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria della Scala Kerk Rome
Carlo Saraceni’s “Dood van de Maagd”

De Santa Maria della Scala Kerk is tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd. Op de plek waar de kerk zich bevindt stond toen nog een krot, op de trap (scala, in het Italiaans) waarvan een door de bewoners van de wijk aanbeden afbeelding van de Madonna geschilderd was waaraan wonderen toegeschreven werden.

Francesco da Volterra ontwierp de kerk in 1592 in opdracht van Paus Clemens VIII en het project werd voltooid door Ottaviano Mascherino, die de uit twee niveau’s bestaande facade ontwierp. In 1624 was de constructie gereed.

De eenvoudige facade contrasteert hevig met het rijkelijk versierde interieur van de kerk. Deze wordt gekenmerkt door een enkel schip met aan weerszijden drie kapellen. Er staan verschillende altaren en overal is meerkleurig marmer te zien.

Bezienswaardigheden Santa Maria della Scala Kerk

  • In een nis boven de grote toegangsdeur ziet men een “Madonna met Kind”.
  • Het hoofdaltaar van de kerk is gewijd aan de Verlosser en is in 1650 door Carlo Rainaldi ontworpen. Boven het tempelvormige altaar ziet men een door 16 albasten, vergulde pilaren ondersteund baldakijn. Vier kleine terracotta standbeelden van apostelen sieren het geheel.
  • Het altaardoek Madonna del Carmine is geschilderd door Giuseppe Peroni (1737).
  • Het wonderbaarlijke ikoon waaraan de kerk haar naam te danken heeft is te zien in de noordelijke vleugel van de kerk. De verering van deze beeltenis was begonnen na de succesvolle genezing van een ernstig ziek kind wiens moeder tot de Madonna gebeden had.
  • Naast het ikoon bevindt zich een standbeeld dat San Giovanni della Croce voorstelt.
  • Gherardo delle Notti (echte naam Gerard van Honthorst) schilderde de “Onthoofding van Johannes de Doper in de Gevangenis” in de 1e kapel rechts, de San Giovanni Battista Kapel.
  • De tweede kapel rechts is de San Giacinto Kapel.
  • In het midden van de apsis is een schilderij van Cavalier d’Arpino, “Regina Coeli met Kind”, te zien.

De oudste apotheek van Rome

Antica Spezieria Santa Maria della Scala Rome

De Antica Spezieria Santa Maria della Scala zetelt in het gebouw rechts van de fa├žade van de kerk. Oorspronkelijk was deze apotheek enkel voor de leden van de orde van de Blootsvoetse Karmelieten bedoeld. Pas vanaf de 17e eeuw kon iedereen er kruiden kopen. De verkochte middelen werden in door de monniken van in het klooster gekweekte kruiden gemaakt. Sinds de 80’er jaren wordt de apotheek niet meer door de orde gerund. Van het oude deel heeft men een klein museumpje gemaakt dat enkel op afspraak bezocht kan worden.

Santa Maria della Scala Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.