Santa Maria del Rosario Kerk Rome

De Santa Maria del Rosario Kerk in Rome bevindt zich langs de straat die de Monte Mario Heuvel in het noord-westen van de stad oploopt.

Santa Maria del Rosario Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Trionfale, 175 – Rome (tel. +39 06 35420940). Openingstijden: Elke zondagochtend om 11 uur wordt er een mis opgevoerd.

Geschiedenis

De Chiesa di Santa Maria del Rosario is in 1650 samen met het bijbehorende klooster gebouwd. De architect die het ontwerp voor zijn rekening nam was Camillo Arcucci.

Voordat de kerk opgetrokken werd stond er al een kleine kapel op de plek. Deze was gebouwd in opdracht van de secretaris van Kardinaal Andrea Peretti, die in de buurt woonde en te doen had met de door malaria getroffen inwoners van de wijk. De kapel was gewijd aan de Madonna del Rosario e della Febbre. De secretaris stierf in 1647 en liet de kapel aan de Orde der  Hiëronymieten na.

In 1726 gaf Benedictus VIII de architect Filippo Raguzzini de opdracht een restauratie uit te voeren.

In 1798 werd de kerk door de in de nabijgelegen Villa Mellini gelegerde Franse troepen beschadigd. De schade werd pas in 1828 hersteld.

Madonna di San Luca

Sinds 1931 is de kerk in handen van een Domenicaner Kloosterorde. De nonnen die zich in het klooster vestigden plaatsten een Byzantijns Maria-icoon in het presbiterium. Het 7e eeuwse beeldje wordt “Madonna di San Luca” genoemd, aanmgezien het op mirakuleuze wijze door de heilige zelf geschilderd zou zijn. Men neemt aan dat het in de 11e eeuw door een aantal nonnen uit Constantinopel naar Rome gebracht is. Een kopie is naar de gelovigen gericht, terwijl het origineel voor het nonnenkoor staat en enkel op verzoek bezichtigd kan worden.

Beschrijving en kunstwerken

De dubbele trap die naar de ingang voert is in 1838 toegevoegd. De gedenkplaat die er te zien is verwijst naar de periode van 1863 tot 1868, toen Franz Liszt in het klooster logeerde.

De sobere façade bevindt zich tussen de vleugels van het klooster.  Boven het portaal bevindt zich een half-ronde, gebroken timpaan.

De kerk heeft een ovaal vloerplan en vier half-ronde, met pleisterwerk versierde zijkapellen. Het presbiterium eindigt in een apsis.

De belangrijkste kunstwerken in de kerk zijn:

  • “Madonna met Kind”, in de 15e eeuw door Antoniazzo da Romano geschilderd.
  • “San Domenico en Santa Caterina da Siena”, van de hand van Michelangelo Cerruti (17e eeuw).
  • “De Doorgang van de Heilige Jozef” (1710) is geschilderd door Biagio Puccini.

Via Trionfale, 175 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.