Santa Maria in Cosmedin Kerk Rome

De Santa Maria in Cosmedin Basiliek in Rome dankt haar faam (zoals wel meer kerken in de Eeuwige Stad) niet aan de kerk zelf maar aan een bijkomstigheid. In dit geval is dit de Mond der Waarheid (Bocca della Verità) in het voorportaal, die wereldberoemd dienst doet als voorloper van de leugendetector.

Santa Maria in Cosmedin Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Piazza della Bocca della Verità, 18 (Wijk: Ripa). Telefoon: +39 066787759. Openbaar vervoer: Metro: Circo Massimo (lijn B). Openingstijden: Winter: 9,30-17,00; Zomer: 9,30-18,00. Gesloten: Nooit maar het is aan te raden de kerk niet gedurende de mis (zondag om 10,30 uur) te bezoeken. Toegangsprijs: Gratis. Voor 2 Euro mag je met je eigen camera één foto maken met je hand in de beroemde mond.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria in Cosmedin Kerk Rome
Santa Maria in Cosmedin Kerk

De Santa Maria in Cosmedin Basiliek is vooral beroemd vanwege de Mond der Waarheid, een grote ronde afbeelding van een gezicht met een open mond, onder de portico. Men geloofde dat, wanneer leugenaars hun hand in de spleet zouden steken, deze erop zou bijten. Deze legende werd vooral bekend nadat Gregory Peck en Audrey Hepburn de Mond bezochten in de film Roman Holiday.

Santa Maria in Cosmedin staat op het Piazza della Bocca della Verità 18 en is heel vaak verwoest door aardbevingen of door menselijke hand, maar ook steeds weer opnieuw gebouwd.

Ze staat op de precieze plek waar zich eens de Statio Annonae (een soort van oude levensmiddelenmarkt) en de Ara Maximus Erculi bevonden. Van de Statio staan een aantal zuilen nog overeind en zijn in de kerk geincorporeerd.

De kerk kende zijn ontstaan in de 6e eeuw en de Romaneske klokkentoren stamt uit de 11e eeuw.

De naam Cosmedin is oorspronkelijk van Griekse afkomst en betekent “versiering”. De kerk heeft deze naam te danken aan het rijkelijk versierde interieur.

Bezienswaardigheden

Rome - Mond der WaarheidDe grootste attractie van de kerk is de Bocca della Verità in het voorportaal. Elke dag komen duizenden toeristen hier voorbij om even een hand in de open mond te steken en een foto van zichzelf te laten maken. Waar een oud putdeksel al niet goed voor is!

Santa Maria in Cosmedin heeft een schitterende cosmatesque-stijl vloer.

In een zij-altaar links in de kerk bevindt zich de schedel van Sint Valentijn.

Santa Maria in Cosmedin Kerk – Piazza della Bocca della Verità 18, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.