Santa Maria del Buon Aiuto nel Anfiteatro Castrense Kerk Rome

De Santa Maria del Buon Aiuto kerk staat om dichtbij het Piazza Santa Croce in Gerusalemme in Rome. Het is een oratorium dat bij de Santa Croce in Gerusalemme Basiliek zelf hoort. Helaas is het kerkje vrijwel altijd gesloten.

Santa Maria del Buon Aiuto nel Anfiteatro Castrense Kerk Rome

Nuttige informatie

Santa Maria del Buon Aiuto Kerk Rome
Santa Maria del Buon Aiuto Kerk

Adres: Via Nola, 10 – Rome. Telefoon: +39 06 7014769. Openingstijden: De kerk nooit open.

Geschiedenis en beschrijving

Het Oratorium di Santa Maria del Buon Aiuto is in 1476 gebouwd in opdracht van Paus Sixtus IV. Met kenmerkende bescheidenheid heeft Sixtus dan ook op de architraaf laten schrijven dat “Sixtus IV fundavit MCCCCLXXVI”. Om er zeker van te zijn dat iedereen wist dat hij de verantwoordelijke voor de bouw was is er nog een soortgelijke inscriptie boven de ingang. Bovendien is het wapenschild van de Della Rovere familie, waartoe hij behoorde, op het bovenste deel van de façade te zien.

Het interieur van de kerk wordt opgeluisterd door een antieke muurschildering die Maria verbeeldt en oorspronkelijk te vinden was in een aedicula bij de basiliek zelf. Volgens de overlevering moest Sixtus zelf op een dag in deze nis schuil zoeken toen het erg hard regende. Hij riep de Madonna aan, die natuurlijk meteen te hulp schoot. De paus kon natuurlijk niet achterblijven en liet de Buon Aiuto (“Goede Hulp”) Kerk bouwen om er de afbeelding van Maria te kunnen plaatsen. De “Maagd met Kind” was overigens van de hand van Antoniazzo Romano.

Andere namen voor deze kerk zijn Santa Maria del Soccorso en Santa Maria de Spazzolari. Deze laatste naam zou verwijzen naar de koster die de munten verzamelde (een spazzolo is een bezem) die door de kerk achtergelaten werden en zich zo in levenhield.

Het kerkje heeft een simpele façade met een toegangspoort met een architraaf en een venster erboven. Het schuine dak heeft een kleine klokkentoren. De achterkant staat tegen de Aureliaanse Muur gebouwd.

De officiële naam van de kerk is Santa Maria del Buon Aiuto in Anfiteatro Castrense.

Santa Maria del Buon Aiuto, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.