Santa Maria in Aracoeli Kerk Rome

De Santa Maria in Aracoeli Kerk Rome bevindt zich bovenaan de trappen links van de bredere trappen die men dient te beklimmen om op het Piazza del Campidoglio te komen. Het is waarschijnlijk de centraalst gelegen kerk in Rome. Vanwege de schoonheid en de pittoreske ligging is het ook een zeer populaire plek voor huwelijken.

Santa Maria in Aracoeli Kerk Rome

Openingstijden en toegangsprijs

De openingstijden van de Santa Maria in Aracoeli kerk zijn van 09.00 tot 18.00 (Mei tot en met September) en van 09.30 tot 17.30 (Oktober tot en met April) uur. De toegang is gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Maria in Aracoeli Kerk Rome
Begrafenis van San Bernardino (Pinturicchio)

De kerk staat op de noordelijke heuveltop (de Arx) van het Kapitool. Hier stond sinds 343 voor Chr. de Tempel van Giunone Moneta (“Juno de Waarschuwster”), gebouwd door Marcus Furius Camillus om een gedane belofte tijdens de gewonnen oorlog tegen de Aurunci na te komen. (Nog vroeger stond er het huis van Marcus Manlius Capitolinus, die de heuvel in 390 voor Chr. tegen een Gallische aanval had beschermd.

De toenmalige Munt van Rome stond naast de Tempel en erfde de naam Moneta, wat nog steeds “muntstuk” of “geld” betekent in het Italiaans. (De Munt zou later elders, onder de huidige San Clemente Basiliek, opnieuw opgebouwd worden.)

Hoewel de kerk misschien in het jaar 590 door Paus Gregorius de Grote gesticht is staat de Santa Maria in Aracoeli (een verbastering van Arx Capitolina) pas sinds de 14e eeuw als dusdanig bekend. Voorheen was de naam Santa Maria in Capitolio, zoals uit een document uit 1880 blijkt.

De kerk werd in de 12e eeuw werd, in de Romaanse stijl, gebouwd, met de ingang naar het huidige Kapitool gekeerd. Op deze ingang is de fresco “Madonna met Kind tussen Twee Engelen” te zien.

In 1348 werd de huidige Gotische versie van de kerk door de Franciskanen ingewijd, gelijktijdig met de nieuwe trap (zie beneden).

In de middeleeuwen werd de kerk een politieke ontmoetingsplaats en o.a. Cola di Rienzo sprak er het volk regelmatig toe en later werden de hoofden van de verschillende riones er gekozen.

Gedurende de Franse overheersing, vanaf 1797, werd de kerk ontheiligd en tot stal omgevormd.

Na de bezetting kreeg de kerk zijn vroegere status terug, maar toen het Vittoriano gebouwd werd (1870) moesten de oude sacristie, het klooster en de Toren van Paulus III verwoest worden.

De eerste klok in Rome

In 1412 werd de eerste klok in Rome op de linkerkant van de façade van de Santa Maria in Aracoeli Kerk geplaatst. Ludovico da Firenze was de maker van het mechanisme en Pietro da Milano vervaardigde de klok zelf. Er werden twee ambtenaars aangesteld die als taak hadden de klok goed te laten lopen en “moderatores horologii” genoemd werden. Later werd de klok eerst naar het midden van de façade verplaatst en vervolgens naar de façade van het Palazzo Senatorio. Hij hing daar van 1806 tot 1886 (waar nu een gat te zien is).

Bezienswaardigheden Santa Maria in Aracoeli Kerk

Façade

De façade maakt nu een sobere indruk, maar was ooit versierd met mozaïeken en muurschilderingen. Er waren ook drie roosvensters boven de toegangspoorten, maar in de 17e eeuw liet paus Urbanus VIII het middelste vervangen door een glas-in-lood raam met het bijen-symbool van zijn Barberini familie.

Zuilen

Het interieur wordt door niet minder dan 12 zuilen in drie schepen verdeeld. Deze zuilen zijn afkomstig van een aantal gebouwen uit de oudheid. Op de derde zuil links zijn de woorden a cubicolo Augustorum te lezen. Deze zouden erop wijzen dat de zuil afkomstig is uit de slaapkamer van de keizer in zijn paleis op het Palatijn.

Bufalini Kapel

Binnen in de kerk vallen meteen het geblokte Renaissance plafond en het mozaïek van de Maagd Maria op, maar het beroemdste kunstwerk is de Bufalini kapel met een door Pinturicchio geschilderd fresco dat het leven en de dood van Sint Bernardino van Siena illustreert, zowel als Sint Franciscus die de stigmata ontvangt (zie foto boven).

Plafond

Het plafond van de kerk wordt opgeluisterd met zeevaartmotieven, ter herinnering aan de Slag van Lepanto, waar de Christelijke Heilige Liga het Islamitische Ottomaanse Rijk versloeg. (De Spaanse schrijver van het beroemde “Don Quichot”, Cervantes, zou tijdens deze slag, die in 1571 plaats vond, zijn linkerarm verliezen.)

Heilig Kind en Heilige Familie

Santa Maria in Aracoeli is ook beroemd vanwege het Heilige Kind (Santo Bambino), een houten beeldje dat volgens de ovelevering in de Jordaan gedoopt is. Sinds 1591 staat het erom bekend dat het ernstig zieken kan genezen en zelfs doden kan doen herrrijzen. Wanneer de lippen van het jongetje bleek blijven is er niets te doen, maar wanneer ze paars worden kan zich een wonder voltrekken. Behalve gedurende de kerstperiode, wanneer het het centrum van de kerststal vormt, staat het in de sacristie. In 1994 is het origineel gestolen, dus is er nu enkel een replica te zien.

Ook in de sacristie bevindt zich het paneel “Heilige Familie”, dat in het atelier van Giulio Romano geschilderd is.

Ara Coeli Trappen

Men bereikt de kerk via een 124 treden tellende trap (aan de rechterzijde echter maar 122), die door Lorenzo di Simone Andreozzi gebouwd is. De Romeinse bevolking betaalde voor de trap, als dank aan de Maagd, die de stad van een pest-epidemie gered had.

De trappen werden in 1348 door Cola di Rienzo ingewijd. Het werd meteen een favoriete plek voor Romeinen om er over politiek te discussiëren.

In de 17e eeuw sliepen boeren die hun produkten in Rome kwamen verkopen vaak op de trappen, totdat ze op een dag op aandringen van Prins Caffarelli verjaagd werden. Dit gebeurde niet al te subtiel, door met stenen gevulde tonnen de trappen af te laen rollen. Om gelijkaardige incidenten te voorkomen, werden er hekken geplaatst, die pas tegen het einde van de 19e eeuw weer weggehaald werden.

Oude vrijsters die een echtgenoot zochten, vrouwen die een kind wilden, moeders die problemen hadden melk te maken en mensen die de lotto wilden winnen bekropen de trappen vaak op hun knieën in de hoop dat dit geluk zou brengen.

En nog een trap

Vanaf het Piazza del Campidoglio voert een door Vignola tussen 1547 en 1552 aangelegde trap naar het bijbehorende Franciscaner klooster en de zij-ingang (en voormalige hoofdingang) van de kerk zelf. De zuil met Korinthische kapiteel en kruis die staat hier ter herinnering aan een aardbeving in 1703.

Meer bezienswaardigheden wijk Campitelli

Adres en openbaar vervoer

Deze kerk bevindt zich op het Piazza d’Aracoeli op het Capitool in Rome en het telefoonnummer is +39 066798155. Om bij de kerk te komen dient men de trappen links van de Cordonata (dit zijn de trappen die naar het Piazza del Campidoglio leiden) te beklimmen. De ingang van Santa Maria d’Aracoeli bevindt zich dan aan de overkant van de Capitolijnse Musea.

Santa Maria in Aracoeli Kerk – Piazza d’Aracoeli, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.