Santa Maria Antiqua Kerk Rome

De Santa Maria Antiqua Kerk staat in het Forum Romanum in Rome. Na een restauratie die 36 jaar geduurd heeft is de kerk, het eerste Christelijke gebouw in het Forum, in 2016 weer geopend.

Santa Maria Antiqua Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Chiesa di Santa Maria Antiqua bevindt zich binnen het Forum Romanum. Voor openingstijden en toegangsprijs, zie de openingstijden van het Colosseum.

Geschiedenis Santa Maria Antiqua Kerk Rome

Santa Maria Antiqua Kerk Rome
Santa Maria Antiqua Kerk

De Santa Maria Antiqua Kerk maakt deel uit van een complex dat waarschijnlijk bedoeld was als een soort van uitgebreide ontvangstzaal voor mensen die vanaf het Forum Romanum de keizerlijke paleizen op het Palatijn wilden bezoeken.

Het is ook erg goed mogelijk dat het gedeeltelijk een soort kazerne was voor de Praetoriaanse Wacht, die als taak had de keizerlijke paleizen te bewaken.

De structuur bestond uit een portiek aan de kant van het Forum, die uitkwam op twee ruimtes. De rechtse van deze twee was waarschijnlijk een open atrium, terwijl de linkse bestond uit een centraal deel dat omringd werd door een quadriportico met drie kamers aan het einde. Vanuit deze ruimte kwam men via een helling bij het Palatijn.

Fresco in de Santa Maria Antiqua Kerk
In de kerk is heel goed te zien hoe in de loop der eeuwen verschillende fresco’s over elkaar heen geschilderd zijn.

Onder het atrium is een oudere ruimte gevonden met een vierhoekige kuip, waarschijnlijk een impluvium, waar het regenwater in opgevangen werd.

De centrale ruimte werd in de 6e eeuw tot de Santa Maria Kerk omgevormd.  Na een aardbeving die de kerk in 847 onder de ruïnes van de Domus Tiberiana bedolf werd dit de Santa Maria Antica en werd een nieuwe kerk, de Santa Maria Nova Kerk, gebouwd. (Deze laatste is de huidige Santa Francesca Romana Kerk).

Het was vrij makkelijk de ruimte tot kerk om te vormen. De quadriportoco werd getransformeerd tot 2 schepen en de apsis werd gecreëerd door deze in de dikke achtermuur uit te hakken.

Op de muren van de kerk bevinden zich verschillende lagen schilderingen, die tuusen de 6e en de 9e eeuw geschilderd zijn.

Ondanks dat de kerk in de 9e eeuw grotendeels verwoest was, bleef ze toch gebruikt worden, wat aangetoond wordt door enige ondersteuningswerken en vooral door verwijzingen naar San Biagio, een heilige die pas in de 10e eeuw een cult-status kreeg.

In de 13e eeuw bouwde men een nieuwe kerk, de Santa Maria Libratrice, op de ruïnes van de Santa Maria Antiqua Kerk. Na een aantal restauraties werd deze kerk in 1617 door Onorio Longhi in opdracht van Kardinaal Marcello Lante opnieuw opgebouwd. In 1902 werd ze afgebroken, om het mogelijk te maken de Santa Maria Antiqua op te graven.

De Santa Maria Liberatrice Kerk werd vervolgens opnieuw geopend in de wijk Testaccio. Een 16e eeuwse “Madonna met Kind” verhuisde mee, terwijl andere kunstwerken naar het Tor de’ Specchi Klooster gebracht werden.

Naast de ingang van de Santa Maria Antiqua Kerk bevindt zich een uit de tijd van Trajanus stammende ruimte, waaraan een apsis toegevoegd is. Dit is nu het Oratorio dei Quaranta Martiri. Deze veertig martelaars waren Chrstelijke soldaten die gedurende de vervolgingen door Diocletianus in een ijskoude vijver verdronken waren. Deze gebeurtenis wordt op een schildering uit de 8e eeuw op de achtermuur afgebeeld.

Fotogalerij Santa Maria Antiqua Kerk Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.