Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk Rome

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk Rome

De Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk is één van de grootste kerken van Rome en is erg interessant omdat bij de bouw ervan gebruik gemaakt is van de vroegere Baden van Diocletianus. Het ontwerp van deze verbouwing was in handen van niemand minder dan Michelangelo. De kerk staat dichtbij het centrale station Termini, aan het Piazza della Repubblica.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk Rome

Openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: 7.00 tot 18.30 (zon- en feestdagen: 7.00 tot 19.30). Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Evenementen

Op zon- en feestdagen vinden speciale missen plaats: Om 12 uur (koor en orgel), om 18.00 (enkel orgel) en om 19.00 uur (in het Spaans).

Geschiedenis en beschrijving

Albergati Kapel

In het jaar 1541 kreeg de Siciliaanse priester Antonio Lo Duca in de Santa Maria di Loreto kerk een visioen van 7 martelaren die, in een wit licht, opstegen uit de ruïnes van de Terme di Diocleziane. Hij probeerde vervolgens een opeenvolging van Pausen te overtuigen een kerk gewijd aan de engelen en martelaren te doen bouwen. Pas in 1561 kreeg hij Pius IV echter zo ver hiertoe opdracht te geven.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri is uiteindelijk in 1563 gebouwd. Michelangelo gebruikte de aula van het Tepidarium van de Baden van Diocletianus als basis voor zijn ontwerp.

Michelangelo zorgde ervoor dat de grandeur van het oorspronkelijke gebouw behouden bleef. Hij gebruikte hiervoor de grote aula van de Baden en een aantal ruimtes die hierop uitkwamen.

Het ontwerp dat Michelangelo tekende voor de constructie van de kerk is nog te zien in de sagristie.

In de 17e eeuw bracht Luigi Vanvitelli een aantal veranderingen in het oorspronkelijke concept aan. (In later jaren werden een aantal van deze veranderingen ongedaan gemaakt.)

Ter gelegenheid van het Jubeljaar dat in 1750 plaats vond werden enige van de altaarstukken van de Sint-Pietersbasiliek naar de kerk overgebracht.

De façade van de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Engelen en van de Martelaren was de exedra van het calidarium van de Baden van Diocletianus. De ongewoon lange zij-armen van de kerk corresponderen met het vroegere frigidarium.

Michelangelo liet de vloer van de oude Terme twee meter ophogen. Hierdoor zijn de roze granieten pilaren in de kerk slechts 15 meter hoog in plaats van de oorspronkelijke 17. De diameter van de 1,60 meter dikke zuilen is uiteraard hetzelfde gebleven.

Bezienswaardigheden Santa Maria degli Angeli Kerk Rome

Meridiaan - Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk Rome
Meridiaan

Het “Martelaarschap van Sint Sebastiaan” door Domenichino.

Het prachtige Millenium Orgel was een cadeau van de inwoners van Rome aan Paus Johannes Paulus II ter gelegenheid van het jubileumjaar 2000.

Het standbeeld van Sint Bruno is gemaakt door de Franse 18e eeuwse beeldhouwer Jean-Antoine Houdon. Volgens Paus Clemens XIV was het beeld zo levensecht dat de enige reden waarom het niet sprak de gelofte van stilzijgen in de door Sint Bruno van Keulen gestichte kloosterorde der Kartuizers was.

De meridiaan in de rechtervleugel van de kerk is in 1702 door Francesco Bianchini aangelegd. Dit gebeurde in opdracht van Paus Clemens XI. Deze meridiaan, uiteraard de Linea Clementina geheten, was bedoeld om beter te kunnen berekenen op welke datum Pasen viel en om te kunnen wedijveren met de net aangelegde zonnewijzer in de San Petronio kathedraal in Bologna. 

Bronzen deuren

Santa Maria degli Angeli e dei Maritri Kerk Rome (bronzen deuren)
De bronzen deuren van Igor Mitoraj.

De bronzen deuren van de kerk zijn van de hand van de contemporaine Poolse kunstenaar Igor Mitoraj. Het thema van de rechterdeur is de “Maria-Boodschap”, waarbij de aartsengel Gabriël Maria vertelt dat ze de zoon van God zal baren. De linkerdeur verbeeldt de resurrectie. Jezus is afgebeeld als eengeworden met het kruis.

Op de lunette van de rechterdeur zijn engelen, op die van de linkerdeur martelaars te zien.

De deuren wegen drie ton en zijn 6,5 meter hoog en 3 meter breed. Ze zijn er in 2005 geplaatst.

Adres en openbaar vervoer


Adres: Piazza della Repubblica, Rome (Wijk: Castro Pretorio. Telefoon: +39 064880812. Openbaar vervoer: Metro: Repubblica; Bus: H, 40, 60, 64, 70.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk – Piazza della Repubblica 12, Rome

Eén gedachte over “Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk Rome”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.