Santa Francesca Romana Kerk Rome

De Santa Francesca Romana Kerk heette oorspronkelijk Santa Maria Nova en bevindt zich tussen de ruïnes van de Tempel van Venus en Roma aan de rand van het Forum Romanum. De bekendste bezienswaardigheid binnen de kerk is een bij toeval ontdekt ikoon uit de 5e eeuw.

Santa Francesca Romana Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Santa Francesca Romana al Palatino is Piazza di Santa Francesca Romana, 4 (tel. +39 06 6795528). Metro: Colosseo. Openingstijden: Van 10.00 tot 12.00 en van 15.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen Santa Francesca Romana al Palatino Kerk (Rome)

Santa Francesca Romana is de schutsheilige van autorijders. Elk jaar op 9 Maart (haar sterfdag, in 1440) komen Romeinen naar de kerk om hun auto te laten zegenen.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Francesca Romana Kerk Rome
De Santa Francesca Romana Kerk gezien vanaf het Palatijn.

De Santa Francesca Romana Kerk is in het jaar 850 als Santa Maria Nova in opdracht van Paus Leo IV gesticht en staat tussen de ruïnes van de Tempel van Venus en Roma. Het Nova (“nieuw”) gedeelte van de naam was eraan te wijten dat de kerk de drie jaar eerder door een aardbeving met de grond gelijk gemaakte Santa Maria (die toen ;meteen de Santa Maria Antiqua Kerk werd) verving.

Ze is volgens de overlevering gebouwd op de plek waar Simon Magus aan Keizer Claudius wilde tonen dat hij kon vliegen. De aanwezige Petrus vond dit godslastering en bad dat God hem zou late vallen. Simon viel, brak zijn been op drie plekken, en werd door de volgers van Petrus doodgestenigd.

In 1440 werd de kerk gewijd aan Santa Francesca Romana toen deze Romeinse weldoenster onder het hoofdaltaar begraven werd. Francesca di Paolo de Buscis, die in 1608 heilige verklaard zou worden. Op 12-jarige leeftijd was ze getrouwd met de edelman Renzo de’ Ponziani, maar ze gebruikte diens bezittingen en huis enkel om arme mensen te helpen. Na de dood van haar man trok ze zich terug in het bijbehorende klooster, totdat haar zoon bij een pest-epidemie ernstig ziek werd. Ze slaagde erin hem te genezen, maar werd zelf aangestoken enstierf enkele dagen later.

Van de vele verbouwingen waaraan de kerk onderhevig is geweest is die in de 17e eeuw het belangrijkst, aangezien de middeleeuwse aanblik door een barokke stijl vervangen werd.

De Santa Francesca Romana Kerk bestaat uit een enkel schip, met een aantal zij-kapellen.

De façade van travertijns marmer is in 1615 ontworpen door Carlo Lombardi. De timpaan wordt bekroond door drie standbeelden. De portico maakt deel uit van de facade. Boven de portico bevindt zich een groot raam met een balkon. Op het onderste niveaus van de facade staan aan de zijkanten nog twee standbeelden.

Het voormalige Oratorium van de Heiligen Petrus en Paulus is in de 8e eeuw door Paus Paulus I geincorporeerd in de kerk. Het oratorium zelf was voorheen de portico van de Tempel van Venus.

Sinds 1352 wordt de kerk onderhouden door de Benedictijner Kloosterorde van Monteoliveto.

Een deel van het klooster dat bij de kerk hoorde doet nu dienst als het Antiquarium, waar de belangrijkste in het Forum Romanum gevonden voorwerpen bewaard en tentoongesteld worden.

Bezienswaardigheden Santa Francesca Romana Kerk Rome

  • In de kerk bevindt zich een stenen strook met de knie-afdrukken van de Heilige Petrus. Dit zouden de afdrukken zijn van het moment waarop de heilige tot God bad om Simon Magus neer te laten storten (zie boven).
  • De Heilige Francesca Romana ligt onder het hoofdaltaar begraven.
  • Gian Lorenzo Bernini ontwierp de beeldengroep Confessione (“De Biecht”) aan het einde van het schip.
  • In 1649 maakte Bernini een verguld bronzen standbeeld van de heilige Francesca. Dit werd echter gedurende de Napoleontische tijd geroofd en later vervangen door een kopie van de hand van Giosuè Mieli.
  • Het schilderij La Natività (“De Geboorte”) is vervaardigd door Carlo Maratta en bevindt zich in de eerste kapel links.
  • In de apsis bevindt zich een mozaïek die de “Madonna met Kind op de Troon” verbeeldt (12e eeuw).
  • In 1949 vond men bij opgravingen bij toeval een ikoon uit de 5e of 6e eeuw dat de Maagd Glykophilousa voorstelt. Het wordt slechts af en toe in de kerk tentoongesteld.
  • De antieke Romaneske klokkentoren wordt gekenmerkt door vensters met dubbele biforen.

Santa Francesca Romana Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.